Un investitor turc construieşte un cartier de vile în plin câmp, la graniţa judeţelor Ilfov şi Ialomiţa. Dezvoltatorii promit că vor trage gaz şi curent electric.
Culmea proiectelor imobiliare: cartier de peste 100 de vile în plin câmp. La graniţa dintre Ialomiţa şi Ilfov, într-o mare de grâu proaspăt încolţit răsar ca nişte vapoare câteva case ordonate în linie pe două rânduri. Investiţia, care aparţine unui om de afaceri turc, ocupă aproape 7 hectare.
Vecina mea, combina Din DN 2 până în şantier şerpuieşte un drum improvizat, făcut din pietriş, cam de 500 de metri. „Sperăm să terminăm primele 36 de case până la sfârşitul acestui an, şi până atunci vom începe şi asfaltarea străzii”, spune optimistă Camelia Crăciun, asistent manager al proiectului Greenlife, o investiţie care va ajunge în final undeva la 5 milioane de euro. În stânga sunt casele de tip duplex, pe două etaje, împărţite frăţeşte de câte două familii. Suprafaţă utilă - 142 mp, iar pe lângă casă, o curte de 223 mp. În dreapta, cele individuale, mai mari, cu subsol şi etaj. Suprafaţa utilă: 223 mp, verdeaţă proprietate personală - 437 mp. Vecini: lanul de grâu şi cam o săptămână pe an combinele.
Zgomotul se opreşte la barieră
Pe geam, în spatele casei se vede în zare o pădure, în faţă sunt câmpul şi şoseaua. E linişte, se aude doar vântul care plimbă firicelele de grâu dintr-o parte în alta. „Din cauza aceasta a fost conceput proiectul mai departe de şosea, ca să existe o barieră fonică şi să nu se audă zgomotul de la maşini”, mai adaugă managerul Crăciun.
Prima aşezare e cam la 1 km distanţă de viitorul cartier, iar de acolo ar veni gazul şi curentul electric. „La fiecare casă se vor monta o centrală termică şi o fosă ecologică septică. Cartierul este prevăzut şi cu canalizare, aşteptăm să se instaleze în comuna din apropiere, şi atunci doar ne vom branşa la magistrală”, mai adaugă managerul.
Deşi e în plin câmp, managerul Crăciun insistă că vara soarele nu bate foarte puternic şi oricum se vor planta copaci. Oricum, cei care vor să se răcorească vor avea parte de o piscină şi de un parc. În plus, ca să nu baţi vreo 22 de kilometri până la intrarea în Bucureşti, tot în câmp, vor fi construite şi un minimarket cu toate cele necesare, precum şi o farmacie.
Reprezentanţii Greenlife susţin că, din primăvara lui 2008, după ce au fost desenate casele pe hârtie şi s-a înfipt primul hârleţ în lanul cu grâu, s-au găsit destui clienţi. Ei susţin că au vândut deja în jur de 30 de case. Preţurile încep de la 100.000 de euro şi se opresc undeva la 150.000. „Oamenii caută exact acest lucru, să fie un loc mai retras şi cu mai multă linişte, departe de zgomotul oraşului”, explică managerul Crăciun.
Criza n-a ajuns în câmp
Şantierul, demarat exact înainte să înceapă să bubuie criza în România, nu s-a oprit nici măcar o zi. Bormaşinile alimentate din generatoare au turuit, ciocanele au bătut, iar mistria le-a acompaniat.
„Pe noi nu ne-a afectat prea mult criza. O parte dintre clienţi ne-au dat un avans şi urmează să ne dea restul la finalizare, alţii au făcut credit, şi poate că din acest punct de vedere nu am gestionat foarte bine această situaţie. Însă nu am avut împrumuturi şi credite la bănci pentru acest proiect, şi asta ne-a ajutat într-un fel”, mai adaugă Crăciun.
Mâna de lucru e turcească. Aşa a preferat investitorul pentru că şi-a pus şef de şantier un conaţional şi a considerat că poate să controleze mai uşor treaba. „Acum, pentru că tot a fost Paştele la noi, au luat şi ei (muncitorii turci - n.r.) o minivacanţă şi au plecat acasă, în Turcia. Urmează să se întoarcă”, explică liniştea din cartier managerul Camelia Crăciun. Când este gata proiectul, totul va fi securizat, nimeni nu intră şi nu iese fără să afle portarul. Vor fi camere peste tot şi o singură intrare cu barieră.
Despre data de finalizare a întregului proiect încă nu se ştie nimic. Deocamdată se trage tare să se termine primele case, înainte să ajungă grâul la moară.
CASE LA HECTAR
Proiecte în afara oraşului, anunţate înaintea crizei
- Apollonia Gardens, situat în comuna Corbeanca, se întinde pe o suprafaţă de peste 3 hectare şi cuprinde în total 58 de vile. Suprafeţele vilelor sunt cuprinse între 214 şi 498 mp construiţi şi au curţi cuprinse între 214 şi 700 mp. Investiţia anunţată este de 20 de milioane de euro. Proiectul mai include un club, două terenuri de tenis, un miniteren de fotbal, fântâni şi spaţiu de joacă pentru copii;
- Paradise Gardens, desfăşurat pe 8,3 hectare tot în Corbeanca, cuprinde 120 de vile şi 150 de apartamente. Proiectul este dezvoltat de două firme cipriote;
- Happy House, un ansamblu de 15 imobile cu 57 de locuinţe, pentru care investiţia anunţată a fost de 23 de milioane de euro. Spaţiul liber va fi amenajat cu alei, grădini cu sisteme de irigaţii, spaţii de joacă pentru copii şi spaţii de relaxare cu foişoare şi băncuţe;
- Solaria Residence, din Băneasa, zona Grădinii Zoologice, un proiecte de vile în valoare de 58 de milioane de euro;
- Besta Residence, realizat pe malul lacului Buftea, în Crevedia, un ansamblu de 8 vile, cu o suprafaţă utilă între 206 şi 275 mp, iar curtea are între 708 şi 744. Inve stiţia totală se ridică la 3 milioane de euro;
- Casa Nova Residence, o investiţie de 300 de milioane de euro. Potrivit proiectului, ansamblul, amplasat în Corbeanca are 800 de vile, care se desfăsoară pe o suprafaţă de 80 de hectare.