Premierul Nicolae Ciucă pregătește o întâlnire de lucru, miercuri, menită să identifice măsurile prin care populația și mediul de afaceri să nu fie afectate de creșterea prețului la energie și gaze.
Prin întrunirea care va avea loc miercuri la ora 11:00, premierul Nicolae Ciucă își propune să găsească soluții pentru cetățenii săi, printre care susținerea sectorului economic în această perioadă, alături de menținerea locurilor de muncă ale angajaților români.
Guvernul anunță schimbări în ce privește măsurile ce vor fi intrat în vigoare de la 1 aprilie 2022. Există două seturi de măsuri deja aprobate de Executiv, dar care se doresc a fi îmbunătățite. Prin acestea, se vrea păstrarea unui echilibru pe piața energetică, atât din partea consumatorilor fizici, cât și a marilor consumatori.
„Niciun consumator casnic nu va fi debranșat”
Ministrul Energiei propune plafonarea directă a prețurilor către consumatorul casnic, nu o plafonare la nivel de producător.
„Pentru aplicarea schemei de la 1 februarie vrem să ne asigurăm că nu vom mai avea probleme. Niciun consumator casnic nu va fi debranșat, legea nu permite acest lucru. Nu vreau să cred că sunt în continuare furnizori care încalcă legea. Să ne scrie nouă, celor de la ANRE. Să nu se fi întâmplat cazuri ca oamenii să fi fost debranșati înainte de acest scandal”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Amendă pentru cei care au emis facturi greșite la energie
Virgil Popescu susține că toți furnizorii care au emis facturi greșite vor plăti cu amendă, însă vor fi și obligați să le storneze. De asemenea, „vom aduce imposibilitatea debranşării nu doar pentru consumatorii vulnerabili, cum e prin legea 259”
„Vom lua măsuri ferme şi faţă de furnizorii care nu au întocmit facturile corespunzător, vom introduce neperceperea de penalităţi şi imposibilitatea debranşării.
„Venim cu un pachet de măsuri care vor ajuta românii să treacă peste această perioadă de volatilitate a preţurilor”, a mai precizat ministrul Energiei.
Fiecare apartament din blocurile de locuințe vor trebui dotate, până în anul 2027, cu repartitoare de costuri și contoare de măsurare a căldurii cu citire de la distanță
Proiectul de lege a fost relansat în dezbatere publică, pentru a doua oară, la un an și jumătate de la momentul inițierii. Proiectul de lege a fost promovat de Ministerul Energiei și propune modificarea Legii nr. 121/2014, privind eficienţa energetică.
Practic, după intrarea în vigoare, proprietarii apartamentelor de bloc vor trebui să-și monteze doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță. Acolo unde au fost instalate modele care nu pot fi accesate de la distanță, se va dispune înlocuirea lor, se arată într-un proiect de lege aflat în Parlament.