Decizia Guvernului de a supraimpozita contractele de muncă part-time a fost aspru criticată de către mediul de afaceri.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Florin Cîțu a scris că peste 100 de mii de români au rămas fără un loc de muncă din cauza supraimpozitării contractelor part-time.
„Peste 100 000 de persoane au rămas fără un loc de muncă după ce a fost reintrodusă supraimpozitarea contractelor part-time. Efect previzibil despre care am avertizat”, a scris Cîțu.
Fostul premier a mai spus că a eliminat în 2020 măsura adoptată de curând de Guvern.
„Acesta este și motivul pentru care alături de colegii liberali am eliminat în 2020 supraimpozitarea contractelor part-time introdusă de guvernele PSD”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.
„Nu mai este nevoie de alte analize, datele arată că am avut dreptate”
Modificările fiscale privind taxarea salariilor part-time au fost aspru criticate de către mediul de afaceri. Unii angajatori au decis, în speranța că Guvernul va elimina suprataxarea acestora, suspendarea contractelor de muncă part-time.
În Codul Muncii este clar menționat faptul că un contract de muncă poate fi suspendat doar la inițiativa uneia dintre părți, cu acordul părților sau de drept.
Potrivit economedia.ro, numărul de contracte part-time a ajuns, pe 2 august, la 994.958, cu peste 35.000 mai puțin decât la 31 iulie și cu 126.000 mai mic decât la 30 iunie.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în urmă cu ceva timp că rata șomajului nu va crește, odată cu suprataxarea contractelor de muncă part-time.
„Nu ma tem de o creștere a șomajului. Măsura a mai fost implementată în România și au fost transformate aproximativ 200.000 de contracte de muncă, în contracte de muncă cu normă întreagă. Eu nu cred că cineva în România își poate permite să trăiască cu salariul minim, până în 800 lei”, a declarat Marius Budăi la Digi24.
Reamintim că pentru un contract de muncă cu 4 ore și salariul minim pe economie, taxele vor crește de la 447 de lei la 893 de lei.