Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, prezintă la această oră documente și acuză PSD că a „mințit” și a „ascuns” adevărul despre bugetul României.
„Eu sunt sigur că stilul meu de a nu-l mai acoperi pe fostul ministru de Finanţe i-a cam scandalizat pe PSD-isti şi le arată adevărul. Am promis asta încă din audierile de la Comisiile parlamentare, că voi expune de fiecare dată adevărul despre situaţia finanţelor şi cum s-a ajuns astăzi astăzi aici, chiar dacă unele din faptele predecesorilor meu sunt grave şi cu efecte negative pentru România", a declarat Florin Cîțu.
„Și eu și Consiliul Fiscal am tot spus că veniturile la buget sunt supraestimate. Unii cu șapte miliarde, alții cu 12 miliarde, dar era o concluzie unanimă în afara Guvernului că veniturile bugetului sunt supraestimate. Ni se spunea atunci că nu știm despre ce vorbim, că situația este alta și totuși în interior erau note de avertizare către ministru care spuneau așa: ”Introducerea în proiectul de buget a unor venituri semnificative ce urmează a fi colectate de ANAF în 2019, suplimentar față de cele estimate în baza proiecților macro economice a veniturilor... pot conduce la o pierdere potențială de venituri de 12 miliarde față de proiectul de buget aprobat”.
Deci din 28 ianuarie Eugen Teodorovici știa foarte bine că s-ar putea să aibă veniturile supraestimate în buget. A fost avertizat în acel moment”, a precizat Florin Cîțu.
De asemenea, Florin Cîţu a mai spus că Guvernul PSD ştia că deficitul ajunge la 4%, încă de la începutul anului
„Ne aflăm în situația în care, în 2019, Guvernul PSD a știut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare deficitul ajunge la 4% la sfârșitul anului. Și ce au făcut în tot acest an? Au ascuns această informație, și au mințit în Parlamentul României. Avem aici o primă explicație pentru faptul că nu și-au asumat bugetul în Parlament și au mințit. Tot ceea ce noi prezentăm astăzi și care a fost o surpriză pentru noi toți era știu de Guvernul PSD. Și aici e partea dură, cinică, pentru că nu au luat măsură deși știa că economia ajunge în această situație, dar ne-au lăsat să mergem în aceată direcție. Puteau să salveze această situație la începutul anului și nu au vrut. Totul a fost premeditat”, a susținut ministrul Economiei Florin Cîțu.
„În iunie continuă deteriorarea execuției bugetare și a situației veniturilor și aici apare un alt avertisment, deja este prea târziu. Reducerea rambursărilor de TVA sau amânarea masivă a plăților de bunuri și servicii capital au devenit inutile. Fără măsuri suplimentare serioase există o probabilitate ridicată creștere a deficitului spre 4% din PIB”, a mai delcarat Florin Cîțu
„Deci suntem în iunie și deja Ministrul Finanțelor Publice este avertizat că dacă a luat măsurile acelea de a omorî companiile private, de a amâna plata TVA, de a nu plăti concedii medicale, de a nu deconta concedii medicale și așa mai departe, nu ajung, deja este prea târziu, estimarea de deficit de 4% era din iunie 2019. Se știa de atunci. Nu este o surpriză pentru profesioniștii din MFP”, a spus Cîțu.
„Și nu doar Eugen Teodorovici a fost avertizat, a fost avertizată și Viorica Dăncilă. Tot Ministerul Finanțelor Publice a fost avertizat în iunie și apoi în septembrie, iarăși. Se pot forma așteptări privind înregistrarea unui deficit la un nivel de 4% din PIB. Veniturile sunt sub estimări”, a spus Ministrul Finanțelor Publice.
„Deci, ne aflăm în situația în care, Guvernul PSD a știut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare, deficitul ajunge la 4% la finalul anului. Și ce au făcut tot acest an? Au ascuns această informație și au mințit în Parlamentul României”, a concluzionat Florin Cîțu.
Totodată, Cîţu i-a transmis un mesaj fostului ministru Teodorovici: „un mesaj clar către Eugen Teodorovici, pentru că-n ultima perioadă a început cu acuzații care nu au niciun fundament și vreau să-i spun atât: dacă mai continuă în această direcție, mă văd forțat să public încă un document, care a fost prezentat în Guvernul României și care arată foarte clar că PSD nu avea nicio intenție să aplice legea pensiilor în 2020 și vă citez o mică parte din concluzie, pentru că trebuie să oprim și să ne apucăm de treabă. Aici scrie foarte clar: vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a legii 127, privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor” a mai spus ministrul Finanţelor.