Ciresari de varsta a treia

Saracacios imbracati, sute de oameni iau cu asalt, in fiecare dimineata, trenul sau microbuzele din Gara si Autogara Bacau.

Au in mana sau pe umar galeti goale din plastic si plasa cu de-ale gurii. Cei mai multi sunt varstnici. Cu totii au o singura tinta: livada de ciresi si visini de la Itesti, o localitate situata la circa zece kilometri de Bacau. Timp de cateva saptamani, fructele pe care le culeg acolo inseamna pentru ei un trai mai bun. Tinerii fac bani de buzunar, iar pensionarii - de medicamente si mancare. Castiga, in medie, cate 30 de lei pe zi si primesc doua kilograme de cirese.

Livada e renumita in judet si apartine unor intreprinzatori, care au apelat la zilieri pentru a culege cirese. Multi dintre acestia asteapta cu sufletul la gura vremea culesului, pentru ca asta le aduce bani. De numarul laditelor umplute depinde suma castigata.

Stau opt ore la cules

In livada nu se intra oricum, ci numai dupa ce inginerul face instructajul. Oamenii sunt impartiti pe echipe si fiecare merge unde a fost planificat. „Munca incepe la ora 8.00 si se termina la 16.30. Acum avem cam 180 de oameni, dar fluctuatia zilnica e foarte mare.”, explica administratorul fermei, Constantin Teodorescu.

Cel mai mult il impresioneaza un batran care vine de multi ani, cu toate ca are un handicap locomotor si se sprijina in baston. „Aduna bani de intretinere, sa aiba pentru iarna”, mai spune Teodorescu. La incheierea zilei de lucru, fiecare zilier care paraseste livada este verificat, sa nu plece cu cirese acasa.

„Noi le dam cate doua kilograme de fructe, ceea ce mi se pare decent. Daca ar lua un kilogram in plus ar insemna alte cateva sute de kilograme pierdere”, se justifica administratorul.

Isi intretine fiica la facultate Cei mai multi sunt pensionari, care uita de inima si de durerile de spate cand vin la cules. „Sunt pensionar de boala, dar banii nu-mi mai ajung. Pentru un castig suplimentar, ma catar prin copaci. Am muncit o viata la Aerostar si, in 1999, m-am pensionat. Fata cea mica e studenta, asa ca pensia mea si salariul sotiei nu sunt suficiente. Nici culesul nu e usor, iar eu pot sa realizez cam jumatate din cat poate unul mai zdravan”, povesteste Eugen Bibire, 53 de ani.

Maria Sandulache are 67 de ani si nu se teme sa se urce in copaci. „Tot mai am putere sa ma zgaibar in copaci. Am pensie mica, am schimbat si apartamentul de trei camere pe unul cu doua, dar tot nu fac fata”, explica femeia. Printre varstnici se afla si cativa adolescenti.

„Ai mei se descurca greu cu banii, asa ca muncesc si eu pe perioada verii, sa-i mai ajut. O parte din bani ii folosesc dupa cum cred, iar restul ii dau lor”, ne-a spus Ionut Strate, de 15 ani. Sebastian Tanase are 18 ani. De o zi este sef de echipa si este foarte incantat. „M-am lasat de scoala in clasa a X-a, dar trebuie sa-mi fac un rost in viata. Aici am intalnit si profesori si ingineri. Ce folos ca au invatat atat, daca vin aici, ca si mine?”, spune tanarul. PLATA

Primesc 2,5 lei pe ladita La pranz, zilierii au pauza de masa. Isi desfac pachetelele si le savureaza la umbra ciresilor. Pana seara au nevoie de putere sa-si faca norma, de 15 ladite pe zi. Pentru fiecare primesc 2,5 lei, asa ca ies la socoteala 30 de lei pe zi. Tinerii umplu si 20 de ladite. Totul se ponteaza, iar plata se face la final de luna. Din suma totala, oameni scad transportul si mancarea. Si tot raman cu ceva.