Un cip implantat în spatele retinei i-a ajutat pe mai mulţi nevăzători participanţi la un experiment să detecteze obiecte şi litere, anunţă www.bbc.co.uk.
Cipul funcţionează prin convertirea luminii care intră în ochi în impulsuri electrice, alimentate în nervul optic din spatele ochiului. Acesta este alimentat din exterior, iar în timpul cercetării a fost conectat la un cablu care ieşea din piele în spatele urechii, pentru a fi conectat la o baterie.
Profesorul Eberhart Zrenner de la Universitatea germană din Tuebingen şi colegii de la compania Retina Implant AG au realizat acest experiment pe 11 pacienţi. Unii nu au putut să vadă nimic, aflându-se într-un stadiu avansat de orbire, însă mai mult de jumătate dintre ei au reuşit să vadă obiecte strălucitoare, după cum a declarat profesorul Zrenner pentru BBC. Rezultate mai bune cu antrenament Cel mai bun rezultat a fost înregistrat în cazul lui Miikka Terho, de 46 de ani, din Finlanda. El a putut să recunoască tacâmurile şi cana de pe o masă, un ceas, şi chiar să distingă câteva umbre gri. De asemenea, el a putut să se mişte independent printr-o încăpere şi să se apropie de oameni fără a se lovi de ei. În timpul testelor, bărbatul a recunoscut litere mari, inclusiv numele lui, scris greşit intenţionat, eroare pe care a şi sesizat-o. Bărbatul le-a spus reporterilor BBC că, pe măsură ce treceau zilele, vedea din ce în ce mai bine. La scurt timp de la implant el a reuşit să citească litere antrenându-şi mintea să alăture liniile- componente ale acestor semne. Implantul prototip i-a fost îndepărtat, însă va benefia de altul, mai avansat.
Echipa de cercetare testează în prezent o variantă de cip care să conţină toate elementele în interiorul corpului, şi care să se alimenteze prin piele de la un dispozitiv plasat în spatele urechii. Un alt cip, realizat de americani, se bucură, de asemenea, de succes. Acesta este implantat pe retină şi funcţionează cu ajutorul unei camere fixate pe ochelarii pe care îi poartă pacienţii.