Parlamentarii reuniți ieri în cadrul comisiilor de specialitate pentru avizarea noilor șefi ai Autorității de Supraveghere Financiară au votat după cum a dictat interesul partidului.
După ce Dan Radu Rușanu a demisionat din fruntea ASF, iar Marian Mârzac din cea de membru în consiliul acesteia, în urma unor anchete ale DNA, politicienii au ajuns în sfârșit la un acord cu privire la numirea de succesori. Astfel, comisiile parlamentare i-au avizat pe Mișu Negrițoiu pentru președinția ASF și pe Victor Ciorbea, pentru scaunul lăsat liber de Mârzac. Conform procedurii, aceștia trebuie validați azi de plenul Parlamentului.
Vot pe fugă
Audierile de ieri au lăsat impresia unei întâlniri la care participanții, cel puțin cei de la putere, au venit din obligație și, plictisiți, s-au grăbit să treacă la vot. Au fost atât de grăbiți, încât au votat doar pentru Negrițoiu și Ciorbea. Asta, deși în cursa pentru scaunul dorit de acesta din urmă se mai înscriseseră alți patru contracandidați, toți cu experiență practică de peste 10 ani în piața financiar- bancară.
Cu practica stăm prost
Pentru a fi numiți în conducerea ASF, conform legii, candidații trebuie să aibă experiență în domeniul financiar, al instituţiilor de credit sau al instituţiilor financiare nebancare de cel puțin nouă ani, adică să fi lucrat într-o bancă, societate de asigurări, firmă de brokeraj sau fond de pensii. Dacă Mișu Negrițoiu are în spate o lungă carieră în mediul bancar, nu se poate spune același lucru despre fostul premier Victor Ciorbea. Întrebat de deputatul Andreea Paul ce îl recomandă pentru funcția de la ASF, acesta a precizat că a fost șef de promoție la facultate, pe care a absolvit-o cu 10 pe linie, că a fost procuror, primar și că a gestionat patrimoniul sindicatelor. Însă nu are experiență practică.
Totuși, el a beneficiat de simpatia colegilor parlamentari și a primit aviz favorabil cu 49 de voturi pentru, cu cinci mai multe față de Mișu Negrițoiu.
Ce-și propune noul șef
Candidaturile lui Mișu Negrițoiu și Victor Ciorbea vor fi votate azi de plenul Parlamentului. Dacă va fi numit președinte al ASF, bancherul își propune să reconstruiască instituția, în sensul aplicării unui sistem de evaluare a competențelor și muncii depuse de cei aproape 600 de angajați.
Astfel, aceștia să fie remunerați în funcție de performanțe. „Toate salariile vor fi bazate pe un model de management, vor fi ajustate, vom pune capăt lăcomiei”, a subliniat Negrițoiu.
„Ca prim-ministru am făcut reforme fundamentale și am salvat țara de la colaps. Am revoluționat piața financiară.” VICTOR CIORBEA, Senator PNL
10 milioane de români au investit în companiile supravegheate de ASF
Bătălia șefilor de promoție
Victor Ciorbea a câștigat cursa pentru ASF în detrimentul unor specialiști. Pe listă erau Adrian Mitroi, Sebastian Romulus Matișan și Ion Golu, toți cu ștate vechi în piață. Mitroi este director executiv-financiar al MKB Nextebank și are în CV numeroase funcții de conducere în bănci și societăți de investiții. Matișan a pus, în 2003, bazele firmei de brokeraj în asigurări INK, care se plasează în top 10 pe piața de profil. Ion Golu are în spate titlul de șef de promoție, ca și Ciorbea, la care a adăugat peste 30 de ani lucrați în asigurări și mediul bancar.