Ciocolata se scumpește. Puțini o să și-o mai permită

Ciocolată neagră. Sursa: pixabay.com

Prețurile la cacao s-au dublat în ultimul an şi joi au atins un nou maxim istoric din cauza fenomenulul El Nino. Puțini își vor mai permite să mănânce ciocolată dacă nu se vor lua măsuri.

Ciocolata ar putea deveni un produs de lux din cauza fenomenului El Nino. La bursa de materii prime de la New York, tona de cacao a atins joi un nou record de 5.874 de dolari pe tonă, pentru a încheia şedinţa la 5.805 dolari pe tonă. De la începutul anului trecut şi până în prezent, cotaţia la cacao a crescut cu aproximativ 90%.

Creşterea preţurilor la cacao se repercutează deja asupra consumatorilor şi pune presiune asupra marilor producători de ciocolată. Aceștia se tem de ce va urma și consideră că puțini își vor mai permite să cumpere ciocolată.

Ciocolata devine un lux. Prețurile s-au dublat. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Ciocolata va fi un lux

Preţurile istorice la ciocolată sunt aşteptate să limiteze creşterea veniturilor în acest an”, a avertizat, joi, grupul american Hershey, unul dintre cei mai mari producători mondiali de ciocolată. Directorul general de la Hershey, Michele Buck, nu a exclus posibilitatea majorării preţurilor pentru consumatori. „Nu putem vorbi despre politica de preţuri din viitor. Având în vedere unde sunt preţuri la la cacao, ne vom utiliza toate instrumentele de care dispunem inclusiv politica de preţuri, astfel încât să ne gestionăm afacerile”, a spus Buck la o reuniune cu analiştii.

Prețurile ar putea crește în continuare

Luna trecută, și grupul Mondelez, proprietarul mărcii Cadbury, a recunoscut că prețul anumitor ingrediente a crescut considerabil și că va fi un an greu. Directorul financiar, Luca Zaramella, a spus că Mondelez a sesizat o „creştere semnificativă a preţurilor la cacao şi zahăr”.

Ciocolata devine un lux. Prețurile s-au dublat. Sursa foto Arhiva EVZ

Fenomenul El Nino face ravagii

Fenomenul meteo El Nino a provocat o vreme secetoasă în Ghana şi Coasta de Fildeş, primii doi producători mondiali de boabe de cacao. Temperaturile mai ridicate şi modificarea precipitaţiilor ca urmare a schimbărilor climatice pot avea şi ele un impact asupra recoltelor.

„Traderii se tem de un alt an cu producţie mică şi aceste îngrijorări au fost intensificate de fenomenul El Nino care ameninţă culturile din Africa de Vest cu vreme secetoasă”, a spus Jack Scoville, analist la Price Futures Group, potrivit Agerpress.