Ciobani, atacaţi de urs în Făgăraş | VIDEO

Doi ciobani au fost atacaţi de un urs, noaptea trecută, în apropierea de stâna lor de lângă Vârful Mâzgavu din masivul Făgăraş pe raza comunei argeşene Sălătrucu.

Pentru salvarea lor, au intervenit mai multe echipe de salvamontişti din Argeş şi Vâlcea, care au avut nevoie de câteva ore pentru ca bărbaţii să fie conduşi la ambulanţe. După cinci ore au reuşit să ajungă la stână, iar ciobanul a fost coborât pe targă „S-a urcat mult pe jos pentru că nu ştima exact unde este stîna, de unde a lăsat maşinile am mai urcat încă vreo două ore pînă în golul alpin la cca 1800m altituine. Cînd l-am găsit era conştient, acuza dureri dar nu mai singera. Norocul lui a fost că nu i-a fost secţionată nicio venă sau arteră pentru că murea”, spune Mircea Lera şeful Salvamont Vâlcea. „De nervi ce aveam că a venit să îmi fure oile, am ridicat bâta şi l-am lovit în cap” Unul dintre ciobani, Mitică Popa, de 40 de ani, are mai multe răni grave în zona feţei şi a gâtului şi a fost internat azi la Spitalul Municipal din Curtea de Argeş, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale de urgenţă.

Bărbatul povesteşte că la miezul nopţii a auzit câinii lătrând. „Ştiam că e urs că a mai dat târcoale pe la stână. Am ieşit afară cu bâta şi l-am fugărit prin pădure. S-a dat mai întâi la colegul meu, m-am dus să-l ajut, iar câinii au rămas în spate. Dintr-o dată, a apărut ursul în faţa mea, am dat nas în nas cu el. De nervi ce aveam că a venit să îmi fure oile, am ridicat bâta şi l-am lovit în cap. M-am luptat cu el până m-a pus la pămînt”, spune ciobanul. Animalul i-a sfâşiat piciorul drept.

„Sângera şi ţipa de dureri mari ce avea. Am sunat la 112 şi apoi l-am cărat în spate până la stână”, spune şi Ilie, celălalt cioban atact de urs. Acesta nu a avut nevoie de spitalizare.

Nu sunt urşii „gunoieri” Deşi noaptea trecută, în acea zonă, au fost relocaţi doi urşi „gunoieri” din Sinaia, autorităţile declară că nu există nicio legătură cu acest atac. „Urşii din Sinaia au ajuns aici după acest atac, aşa că nu putem da vina pe ei… Din fericire, atacurile urşilor nu sunt frecvente. Anii trecuţi am mai avut cazuri cu urşi care au ajuns până la gospodării, dar, de foarte mulţi ani, nu am mai avut cazuri de atacuri la oameni. Noi ne temem de urşii «gunoieri» care au fost aduşi la noi, pentru că sunt obişnuiţi cu oamenii şi se poate întâmpla orice. Ne aşteptăm ca aceştia să coboare des în sate… Cei de la ITRSV Prahova nici măcar nu ne-au anunţat că ne vor aduce aceşti urşi agresivi”, a declarat primarul de la Sălătrucu, Nicolae Langer. Acesta a început să tipărească afişe prin care să avertizeze localnicii cu privire la pericolulpe care îl reprezintă urşii relocaţi. Încă cinci ursi capturaţi la Sinaia Alţi cinci urşi au fost capturaţi ieri după amiază şi în cursul nopţii trecute în zona Sinaia, după ce, vineri noaptea, a fost prins primul animal dintre cele 25 pe care reprezentanţii Romsilva şi autoritatile locale au estimatat că vor fi prinse şi relocate. Animalele capturate au fost deja relocate într-un fond de vânătoare aflat în judeţul Argeş. Primii prinşi au fost două ursoaice şi doi pui, deveniţi celebri în ultima vreme după ce au fost fotografiaţi şi filmaţi de sute de turişti care au tranzitat în ultimele luni drumul dintre staţiune şi Cota 1400.

În doar două ore de aşteptare, silvicultorii au reuşit să captureze şi să tranchilizeze cele patru patrupede. Una dintre ursoaice, în vârstă de aproximativ 6 ani, a devenit foarte nervoasă, după ce a fost prinsă în cuşca, iar specialiştii spun că evenimentul nu a fost lipsit de peripeţii. Conştientă că ceva nu este în regulă, ursoaica şi-a protejat puiul să nu intre în cuşca, mai ales că aceasta şi-a pierdut un pui după ce un conducator auto neglijent l-a omorât cu maşina pe drumul spre cota 1400.

Animalul nu voia să adoarmă Pentru că prima doză de tranchilizant nu şi-a produs efectul, pădurarii au trecut la planul B de capturare şi au mai sedat animalul încă o odată. „Acţiunea de tranchilizare este foarte importantă. O greşeală de dozat cu minus sau plus zece la sută nu este relevantă, contează şi starea de stres a animalului care nu vroia să adoarmă, aşa că l-am mai sedat cu încă jumătate de doză. Un caz aparte a fost sedarea puiului pe care l-am tranchilizat la liber, într-un arbore, iar după ce a adormit atrebuit să-l prindem în braţe”, povesteşte George Sârbu, specialist ICAS Braşov.

După acţiunea de ieri după-amiază, pădurării au reuşit să captureze, noaptea trecută, al şaselea urs dintre cei 25 identificaţi ca fiind periculoşi în zona Sinaia. Ursul adult a fost prins într-un cartier de la intrarea în oraşul Sinaia dinspre Bucureşti.

Pisicile s-au înfipt la momeala urşilor Silvicultorii au aşezat în cuşti miere şi peşte pentru atragerea patrupedelor. „Ursul a fost mai greu de capturat din cauza piscilor care dadeau târcoale bunătăţilor aşezate în cuşcă, pentru ademenirea uriaşelor patrupede, iar unii dintre localnici nici nu au realizat acţiunea care are loc în zona”, spune George Vasile, inginer Ocolul Silvic Sinaia.

Silvicultorii se pregătesc ca în cursul zilei de astăzi să prindă şi o ursoaică cu patru pui, un caz rar în condiţiile în care specialiştii spun că la o fătare normală, o femelă nu aduce pe lume mai mult de doi pui.

Acţiunea de capturare şi relocare a urşilor aprobată de Ministerul Mediului se realizează la cererea autorităţilor locale, care au primit zeci de reclamaţii din partea localnicilor speriaţi de incursiunile agresive ale patrupedelor. Până acum au fost capturaţi şase urşi dintre cei 25 identificaţi şi dovediţi că se apropie foarte mult de comunităţile umane.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 14:15