Cine va salva agricultura din Republica Moldova? Starea excepțională nu a fost declarată

Secetă Sursa foto: Moldova1

Republica Moldova. Solicitarea insistentă a fermierilor din Republica Moldova de a fi declarată starea excepțională în agricultură nu a fost auzită. Canicula și seceta extremă au afectat culturile, iar agricultorii cer autorităților măsuri radicale de stabilizare a situației. Acestea întârzie, de-i strigător la Cer, se plâng oamenii.

Comisie parlamentară specială pentru depășirea crizei din agricultură

Ca urmare a cererii fermierilor, azi, Parlamentul Republicii Moldova a format o comisie specială pentru identificarea măsurilor necesare în depășirea crizei agricole. Inițiativa creării acesteia aparține deputaților din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Radu Mudreac și Corneliu Furculiță. Timp de 90 de zile, comisia specială va trebui să prezinte legislativului un proiect de lege și un pachet de măsuri pentru depășirea crizei din domeniul agricol.

Plantațiile de porumb din sudul Republicii Moldova au fost compromise de secetă în proporție 70-100%, iar cele de floarea-soarelui –  în proporție de 60-80%.

Circa 300 000 de persoane din Basarabia muncesc în acest sector

Ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, a promis că lucrează un grup de specialiști asupra elaborării  recomandărilor privind culturile și soiurile cu risc redus „care vor permite sectorului să facă față schimbărilor climatice, care de la an la an se accentuează în mod extraordinar”.

Pe de altă parte, Asociația Forța Fermierilor a solicitat instituțiilor statului să faciliteze instituirea de urgență a unei comisii naționale de situații excepționale. Totodată, să fie declarată cât mai curând posibil starea de urgență în agricultură în Republica Moldova.

Mai ales că circa 300 000 de persoane din Basarabia muncesc în acest sector, conform datelor Biroului Național de Statistică, pentru 2023. Guvernul trebuie să-și dovedească competența și profesionalismul în a opera cu măsuri urgente de salvare a acestei ramuri de la colaps.

Ping-pong: care dintre guvernanți e mai tare. Incompetența - fără vină

Radu Mudreac, deputatul BCS și unul dintre autorii inițiativei de crearea a comisiei speciale, susține  că „a atenționat de mai multe ori guvernul, pe parcursul ultimilor ani, că e necesar de a întreprinde diferite măsuri pe acest domeniu. Pentru a armoniza, pregăti, în caz de necesitate sectorul și de a nu admite ca să avem probleme, la nivel de țară, cu securitatea alimentară.”

În opinia sa, Guvernul Republicii Moldova „s-a înglodat” în elaborarea politicilor în domeniu, iar în aceste condiții sunt necesare soluții legislative.

În replică, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexandr Trubca, a menționat măsurile întreprinse: alocarea a circa cinci miliarde de lei sub formă de subvenții în ultimii ani, lansarea unor programe de reabilitare a sistemelor de irigare și reorientarea exporturilor agricole.

Republica Moldova. Deputat PAS, replică pentru opoziție: „Sunt probleme globale...”

„Sunt un șir de probleme care nu țin neapărat de Guvernul Republicii Moldova. Există probleme globale. Sub guvernarea PAS,  s-a reușit reorientarea unei părți din exporturi către noi piețe, cu valoare adăugată”, a spus Alexandr Trubca, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, citat de Radio Europa Liberă.

Până la firul ierbii și agricultori, distanța e cu mult mai mare. Situația rămâne în continuare extrem de gravă, iar cetățenii de rând au început să-și facă provizii.