Cine va plăti pentru refacerea Ucrainei după atâtea morți și distrugeri. Putin și Rusia trebuie să fie cei care să plătească

Sursa: Facebook- Volodimir Zelenski

Lumea trebuie să-i convingă pe dictatori că, dacă își atacă vecinii, în cele din urmă vor trebui să plătească totul, scrie The Guardian.

Nu avem nicio îndoială că războiul cu Rusia se va încheia printr-o victorie a Ucrainei. Dar, atunci când războiul se va termina, marea întrebare care se pune va fi: cine va plăti consecințele? Cine va plăti refacerea Ucrainei? Astăzi, la Londra, începe o conferință pe tema refacerii Ucrainei. Iată cum vedem noi lucrurile.

Nu există nicio șansă ca Rusia lui Putin să plătească daune Ucrainei pentru distrugerea ei, scrie theguardian.com.

Potrivit Băncii Mondiale, refacerea Ucrainei ar necesita $411 miliarde (320 miliarde lire sterline). Asta depășește PIB-ul nostru din 2022 și nici măcar nu este ultima sumă estimată.

Rusia a ucis sau a rănit deja peste 22.000 de civili ucraineni, a distrus sau a ruinat 1500 de spitale, a bombardat 10% din infrastructura sectorului educațional și 50% din infrastructura energetică. 2,4 milioane de oameni s-au ales cu locuințele afectate sau complet distruse. Din cauza acțiunilor armatei ruse, s-ar putea ca aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei să fie împânzit cu mine sau cu obuze. Este vorba despre o suprafață de mărimea Marii Britanii. Europa nu s-a mai confruntat cu asemenea distrugeri de la Al Doilea Război Mondial.

Războiul din Ucraina

Pentru prima oară în istorie, avem ocazia să punem în vigoare principiul unei juste compensații, acolo unde finanțele agresorului vor trebui să acopere tot ce s-a distrus. Trebuie să profităm de ocazie și să dăm Ucrainei noi speranțe, avertizând însă alte țări că și ele ar putea deveni victimele unei agresiuni.

În urma agresiunii masive a Rusiei, au fost înghețate peste $300 miliarde în valută forte, deținute de Banca Centrală a Rusiei în Occident. Verificarea și înghețarea activelor private ale rușilor continuă. Până în luna martie a acestui an, autoritățile internaționale însărcinate cu blocarea activelor unor persoane sau companii sancționate au blocat $58 de miliarde din depunerile rusești.

Depistarea și blocarea unor asemenea conturi reprezintă doar o parte a bătăliei. Activele Rusiei ar trebui să fie în beneficiul Ucrainei. Sub niciun motiv, nu trebuie să se permită ca acești bani să ajungă din nou în Federația Rusă. Pentru lumea liberă, asta ar însemna o înfrângere și o supremă nedreptate pentru Ucraina. Rusia se va folosi de asemenea resurse în noi războaie, iar țara noastră va deveni o ruină.

Banii Rusiei ar trebui să devină o importantă sursă în vederea redresării Ucrainei. Reconstrucția nu trebuie finanțată de ucraineni, de contribuabilii din statele aliate sau de organizațiile financiare internaționale. Rusia este cea care trebuie să plătească. Așa ar fi logic, corect și just.

În noiembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție de însemnătate istorică vizând crearea unei pârghii la nivel internațional, capabilă să asigure că Ucraina este compensată pentru pierderile suferite.

Primul pas practic a fost adoptat cu ocazia reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Consiliului Europei, desfășurată la Reykjavik, unde a fost lansat un catalog al pagubelor. Un dosar digital legat de pagubele provocate de agresiunea Rusiei este primul element al mecanismului vizând compensațiile pe plan internațional. În felul acesta, noi vom putea înregistra și verifica atent, astfel încât Rusia să poată fi trasă la răspundere.

Decizii importante pentru întreaga lume

Sutem conștienți de pionieratul nostru. Până acum, nimeni nu a mai făcut așa ceva. Înțelegem temerile partenerilor noștri, dar actele criminale ale Rusiei sunt atât de nemaiîntâlnite, încât sunt necesare niște măsuri absolut noi și curajoase. Asemenea decizii vor fi importante nu doar pentru Ucraina, ci și pentru lumea întreagă.

Propunem crearea unui sistem universal, în care agresorul recunoscut ca atare pe plan internațional și propagatorul războiului să plătească pentru crimele sale. Ar fi vorba despre un mecanism absolut legitim, bazat pe un acord internațional relevant.

Astăzi, mingea se află în terenul partenerilor și aliaților noștri. De ei depinde cât de rapid vom trece de la o simplă idee la punerea ei în aplicare. Le cerem partenerilor noștri – în special, Statelor Unite, Regatului Unit, Uniunii Europene și Canadei, să dea dovadă de hotărâre și să adopte măsuri practice în vederea confiscării unor averi, demersul având drept scop reconstrucția Ucrainei.

Luni, guvernul britanic a dezvăluit o nouă lege, care va menține sancțiunile impuse Rusiei până când, și dacă, Putin plătește Ucrainei compensațiile datorate. În acest fel, conturile rusești înghețate ar putea fi donate în scopul refacerii Ucrainei. E un început.

Iar Ucraina oferă un exemplu în acest sens. La începutul războiului, am luat măsurile necesare pentru a îngheța activele rusești. Până acum, au fost înghețate activele unui număr de aproximativ de 6800 de persoane și de instituții juridice aflate, într-un fel sau altul, în legătură cu statul agresor, iar unele dintre ele au fost deja confiscate.

Orice dolar găsit, aparținând statului rus și ulterior confiscat, relaxează bugetele țărilor partenere. În plus, acești bani ne oferă capacitatea de a ne reface economia și infrastructura, bazându-ne pe principiul ‚refaceți mai bine’.

Confiscarea activelor rusești este în interesul național al statelor care doresc pacea și prosperitatea într-o lume în care regimurilor dictatoriale să le fie teamă să-și atace vecinii pentru că oamenii lor vor ști astfel că vor trebui să plătească totul. (Rador)