Cine va fi următorul comisar UE pentru agricultură

Procesul de numire a comisarilor Uniunii Europene a ajuns continuă şi mai mult de jumătate din cele 27 de state membre și-au anunțat candidații. Accentul se pune acum pe alocarea portofoliilor.

Portofoliul pentru agricultură, extrem de important

Determinarea unor astfel de portofolii nu este simplă în această etapă a procesului, iar particularitățile portofoliului agricol indică un număr limitat de potențiali candidați.

Deși nu are aceeași influență ca și alte portofolii, agricultura reprezintă o pondere semnificativă a cheltuielilor UE, având în vedere cuantumul subvențiilor primite de la țările membre.

Recentele proteste ale fermierilor au reușit să influențeze campaniile electorale europene, subliniind importanța tot mai mare a sectorului, în special pentru fracțiunile de dreapta.

În mod tradițional, portofoliul agricol nu ajunge niciodată la unul dintre cei „Patru Big” - Franța, Germania, Italia și Spania - care împreună reprezintă mai mult de jumătate din producția agricolă a UE.

În ultimele trei decenii, sarcina a fost încredințată unor țări mai mici precum Austria, Danemarca, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Polonia și România.

Noul comisar al UE pentru agricultură va veni de la PPE

Pe lângă regula tacită de mai sus, un alt element restrânge lista: comisarul pentru agricultură va fi ales dintre candidații Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta.

Partidul lui Von der Leyen a pus foarte mult accent pe agricultură înaintea alegerilor europene, pretinzând în timpul campaniei electorale că este partidul fermierilor și promițând agricultura va deveni una dintre temele principale ale următorului mandat.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că luna trecută a reușit să-și asigure președinția influentei Comsii pentru Agricultură (AGRI) al Parlamentului European, PPE a decis să cedeze locul grupului conservator (ECR) pentru a-și asigura un sprijin mai mare pentru renumirea lui von der Leyen și pentru a lăsa ușa întredeschisă pentru o viitoare cooperare în anumite probleme.

Ce va decide PPE

Numai că mulţi exponenţi PPE nu au apreciat această mișcare. Cei care au întocmit acordul au confirmat pentru Euronews că renunțarea la președinția AGRI„a fost o mare problemă, întrucât unele dintre delegațiile noastre sunt foarte concentrate pe agricultură”.

Doi europarlamentari și o sursă din partid au declarat că acordul l-a determinat pe președintele Comisiei să se angajeze să se asigure că următorul comisar pentru agricultură va proveni din rândurile PPE.

În calitate de partid principal în Consiliul European, PPE va avea o pondere semnificativă de comisari. Unsprezece candidați din acest partid au fost deja nominalizați de guverne, în timp ce alte trei sau patru nume sunt așteptate în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, având în vedere aptitudinile candidaților și interesele țărilor lor respective, cursa se reduce la câteva nume, dintre care doar mai puțin de jumătate au șanse reale de a câștiga scaunul de comisar.

Alegerea Euronews pentru agricultura UE: Țările de Jos

Din punctul de vedere al lui von der Leyen, comisarul olandez ar fi o alegere excelentă pentru portofoliul agricol. Desigur, există și alte profiluri valide în cadrul PPE, dar Wopke Hoekstra, care provine din partidul Apelul Creștin Democrat, afiliat PPE, are atât de multe acreditări încât oferă cea mai bună oportunitate de a satisface mai multe părți interesate.

Atribuirea acestui portofoliu guvernului olandez nu ar fi atât de ușoară, deoarece acest lucru ar înseamna implicarea indirectă a partidului de extremă dreaptă a lui Geert Wilders, un jucător important în coaliția guvernamentală reprezentată extern de figura neutră a premierului Dick Schoof.

În consecință, Olanda nu poate viza poziții de conducere, dar își poate asigura totuși un portofoliu relevant, cum ar fi agricultura, destul de semnificativ pentru o țară care este un mare producător și procesator de alimente. Iar dacă portofoliul include un segment alimentar – aşa cum pare posibil – ar fi deosebit de atractiv pentru Olanda, având în vedere punctele sale forte în acest sector.

Comisia Europeană. Sursa foto: Wikipedia

Fermierii din Olanda și comisarul pentru agricultură

Această decizie ar recompensa şi partidul fermierilor olandezi BBB pentru aderarea recentă la PPE. Multe subiecte din acordul de coaliție olandez, cum ar fi directiva privind nitrații și situația animalelor, sunt legate de agricultură.

În plus, experiența lui Hoekstra ca principal negociator al UE la COP28 din Dubai ar putea liniști ONG-urile și ecologistii, îngrijorați de posibilele înclinații de dreapta în problema agriculturii în următorul mandat.

În același timp, viziunea agricolă a Olandei, care se concentrează pe inovație, producție la scară largă și pe o agricultură mai puţin ecologică, se abate de la viziunea tradițională a celor Patru Big: de fapt acesta ar putea fi singurul motiv care i-ar face pe unii avizaţi să strâmbe din nas.

Adversari puternici: Luxemburg, Portugalia sau Grecia

Din iunie până în iulie, luxemburghezul Christophe Hansen a fost un candidat principal pentru această funcție. Deși nu are un profil agricol puternic, are o experiență considerabilă în domeniul comerțului și al mediului.

Cu toate acestea, decizia prim-ministrului luxemburghez cu privire la candidat nu a sosit încă și pare să depindă mai mult de portofoliul alocat decât de persoana aleasă. Acest lucru i-ar putea permite lui von der Leyen să negocieze un candidat de sex feminin în schimbul portofoliului râvnit pe care Luxemburgul îl dorește. Mai mult, nu a fost exclusă nici alegerea lui Nicolas Schmit în funcția de comisar – iar ca socialist nu ar putea obține portofoliul de agricultură.

Grecia și Portugalia nu și-au anunțat opțiunile

Portugalia este o altă țară PPE care încă nu s-a hotărât cu privire la candidatul său. Cel mai probabil candidat este Miguel Poiares Maduro, profesor de drept și fost ministru al dezvoltării regionale. Deși CV-ul său sugerează că este pregătit în domeniul inovării sau cercetării, experiența sa în dreptul UE (a fost avocat general la Curtea de Justiție a UE timp de șase ani) îl face potrivit pentru diferite portofolii, inclusiv în agricultură.

Apostolos Tzitzikostas, un grec numit recent și fost președinte al Comitetului Regiunilor, este un alt candidat puternic datorită experienței sale cu fondurile de coeziune, care nu sunt diferite de fondurile Politicii Agricole Comune (PAC).

Cu toate acestea, guvernul elen este mai interesat de portofoliile economice sau de cele legate de apărare, iar prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis are un avamtaj asupra lui von der Leyen, după ce i-a oferit sprijinul cheie pentru renumirea ei.

Al doilea rând al candidaţilor și alegerile mai puțin probabile

Actuala vicepreședinte al Comisiei cu responsabilitate pentru demografie, Dubravka Šuica, pare mai potrivită unui portofoliu de sănătate sau coeziune, însă în ultimul mandat a lucrat în mediul rural. Candidatul la funcţia de comisar Henna Virkkunen, în ciuda experienței sale în sectoarele transporturilor și energiei, provine din Finlanda, o țară importantă în domeniul forestier, ceea ce o face o potențială (dar puțin probabilă) alegere surpriză.

România, care a deținut anterior acest portofoliu, este încă nehotărâtă cu privire la candidatul său. Potrivit unor zvonuri, europarlamentarul Siegfried Mureșan are un profil economic puternic. Alternativ, numirea puternicului politician socialist Mihai Tudose ar putea asigura sprijin electoral pentru actualul guvern înaintea alegerilor cruciale din noiembrie, dar ar exclude portofoliul agricol din cauza neafilierii sale la PPE.

Suedia, Polonia, Austria și Irlanda, mai puțin interesate de agricultură

Este mai puțin probabil ca alți membri PPE să fie propuși pentru acest portofoliu. Suedeza Jessica Roswall, cu experiența sa vastă în afaceri europene, este o alegere puțin probabilă din cauza dezinteresului relativ al Suediei pentru agricultură. Polonia este şi ea un candidat improbabil, întrucât comisarul polonez în funcție Janusz Wojciechowski a lăsat o impresie negativă, fiind criticat de mulți pentru lipsa de influență asupra restului colegiului, iar prim-ministrul Donald Tusk ar putea căuta un alt portofoliu.

Austriacul Magnus Brunner și irlandezul Michael McGrath, ambii cu mare experiență în domeniul economic, și tânărul lituanian Gabrielius Landsbergis, mai cunoscător în afaceri externe, sunt și ei alegeri puțin probabile. Se așteaptă ca letonul Valdis Dombrovskis să primească un portofoliu mai mare, în timp ce Ciprul, care încă nu şi-a numitcandidatul, este mai concentrat pe noul portofoliu pentru Marea Mediterană, potrivit Euronews.

(Articol de Gerardo Fortuna, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)