În timp ce cazurile confirmate de coronavirus depășesc 2,5 milioane de infectați în întreaga lume, cercetătorii fac eforturi disperate pentru descoperirea unui vaccin. În ultimele 24 de ore, nu mai puțin de trei țări europene au anunțat că vor începe să facă teste de imunizare pe oameni.
Potrivit TGCOM24 din Italia, o echipă de cercetători de la Universitatea Berna din Elveția anunță că elvețienii ar putea fi imunizați începând cu luna octombrie.
Martin Bachmann, care conduce un grup de experți de la diferite universități elvețiene. a anunțat că dezvoltă un așa-numit vaccin sintetizat genetic, bazat pe particule similare virusului.
Aceste vaccinuri - utilizate pentru hepatita B, de exemplu - funcționează prin eliminarea proteinei pe care virusul o folosește pentru a se atașa de o celulă.
"Planificăm să imunizăm primele persoane în august și, apoi, să efectuăm o mare vaccinare în octombrie", susține Bachmann.
Potrivit expertului, noul coronavirus este stabil din punct de vedere genetic și, spre deosebire de gripă, este foarte posibil să nu necesite mai mult de un vaccin pentru o perioadă relativ lungă de timp.
"Strategia noastră este să obținem imunizarea cel puțin a întregii populații elvețiene în următoarele șase luni și, prin urmare, să începem să producem vaccinul pentru piața globală. Acesta este un obiectiv ambițios, dar vă asigur că avem o șansă mare", a adăugat Bachmann.
Nici englezii nu vor să renunțe la mândria de scăpa umanitatea de noul coronavirus, anunță Euronews.
Guvernul britanic anunță investiții importante pentru cercetare.
"Am decis să punem la dispoziție 20 de milioane de lire sterline pentru o echipă de cercetători de la Oxford și să finanțăm studiile clinice. Prin urmare, pot anunța că primele teste pe oameni vor începe joi", a declarat ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock.
În mod obișnuit, este nevoie de ani întregi pentru a obține un produs compatibil și care să funcționeze asupra ființelor umane, dar cercetătorii sunt nevoiți să ardă etapele în încercarea lor de a combate pandemia.
"În acest moment nu este vorba despre a avea speranțe. Trebuie să vedem dacă acest vaccin funcționează sau nu. Testele trebuie să răspundă la două întrebări: prima este despre siguranță și, apoi, despre posibilele efecte secundare ale acestui vaccin.
Este ceea ce avem nevoie înainte de a începe testarea pe ființe umane", a afirmat Andrew Pollard, de la Oxford Vaccine Centre.
Și cercetătorii germani și-au înzecit eforturile. Potrivit ziarului elvețian Le Soir, primele teste clinice pe om pentru un vaccin contra noului coronavirus vor fi lansate în Germania de societatea BioNTech, din Mainz, a anunțat miercuri autoritatea federală competentă.
Aceste teste clinice vor fi într-o primă etapă făcute pe 200 de voluntari sănătoși în vârstă de 18 - 55 de ani, precizează Institutul Paul Ehrlich pe site-ul său de internet, precizând că este vorba “numai de al patrulea test pe om”, din lume al unui vaccin contra Covid-19.