Va fi vaccinarea anti-COVID obligatorie în România? Ce spune medicul Alexandru Rafila

Alexandru Rafila

Persoanele vârstnice, pacienții cu boli cronice, cadrele medicale și personalul din serviciile esențiale vor avea acces cu prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19.

Scenariul a fost prezentat de medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, care a vorbit despre vaccinul anti-COVID.  În opinia medicului, nu toate persoanele vor răspunde la fel la vaccine, anumite categorii de persoane având o imunitate mai scăzută și de aceea va trebui stabilită o ordine.

„În primul rând, trebuie prioritizate categoriile care să aibă acces la vaccin în prima fază, care sunt persoanele vârstnice, boli cronice, personal medical, personal din serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări, după care restul populației. S-ar putea să existe un vaccin care să fie mai eficient la bătrâni și atunci vor avea prioritate vârstnicii”, a declarat Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a precizat că anumite vaccinuri vor fi administrate într-o singură doză, în vreme ce altele vor fi aplicat în mai multe rânduri. El a precizat că este foarte posibil ca pentru copii și tineri să fie recomandat un anumit tip de vaccin, în timp ce pentru persoanele vârstnice să fie recomandat un altul.

„Problema cu persoanele vârstnice este că nu răspund la fel la vaccinare. Reacția imună a unei persoane vârstnice este mai slabă decât reacția unei persoane tinere, mai ales la persoanele cu boli cronice. Or, ei constituie principala categorie care trebuie protejată împotriva acestei infecții”, a precizat Alexandru Rafila.

Medicul este convins că România va beneficia de un vaccin odată cu celelalte țări din UE, în baza aceluiași mecanism care a stat și la baza distribuirii medicamentului Remdesivir care a fost distribuit pentru tratarea cazurilor celor mai dificile de COVID-19.

„Din câte știu, UE a securizat o cantitate suficient de mare (doze de vaccine – n.red.) încât să facă posibilă - auzeam de la dl ministru Tătaru, care vorbea de 10 milioane de doze. În Europa există trei companii care dezvoltă acest vaccin, mai există câteva companii în SUA”, a arătat Alexandru Rafila.

El a apreciat că, în ceea ce privește vaccinul produs în Rusia este nevoie ca acesta să primească un aviz referitor la siguranță și la eficacitate din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila s-a pronunțat împotriva instituirii obligativității administrării vaccinului anti-COVID. El a atras atenția că și campania de comunicare în favoarea vaccinării trebuie făcută cu foarte mare atenție pentru a nu da apă la moară teoriilor conspirației, conform digi24.

Ministrul Nelu Tătaru ne spune când vor fi redeschise restaurantele!

Vești proaste de la medici. Remdesivir este ineficient în cazurile moderate de COVID-19