ANALIZA EVZ. O întrebare tulbură opoziţia: cine va trăda primul, Antonescu sau Ponta? Cum comentezi ultima criză din USL?

Candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale devine nesigură cât timp deciziile lui Ponta sunt contestate în PSD.

Intervenţia lui Adrian Năstase şi a lui Ion Ilescu n-ar trebui să-i dea dureri de cap numai lui Victor Ponta, ci, prin ricoşeu, şi colegului său de alianţă, Crin Antonescu.

În acest moment, certitudinea lui Antonescu că va fi desemnat candidatul USL la prezidenţiale depinde de două lucruri: popularitatea sa în sondaje şi angajamentul public al preşedintelui PSD. Iar acesta din urmă se dovedeşte a nu fi prea sigur, în contextul noilor evoluţii din partidul condus de Victor Ponta.

Protocolul USL nu specifică limpede că rolul de prezidenţiabil îi va reveni lui Antonescu, spunând numai că fiecare partid va lua una dintre cele două funcţii în stat - preşedinte şi premier - şi că în postura de candidat la prezidenţiale va fi desemnat cel mai bine plasat în sondaje.

Tandemul Antonescu-Ponta nu este aşadar reglementat decât atâta timp cât cei doi sunt capabili să-şi impună voinţa asupra propriilor partide.

Mircea Geoană, o miză şi pentru Crin Antonescu

Mai puţin observat în contextul frământărilor din PSD este efectul acestora asupra PNL.

Luni, Crin Antonescu declara că PNL susţine, şi prin vot dacă este necesar, decizia PSD în privinţa revocării lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. Dincolo de sprijinul firesc al unui partid pentru aliatul său, aici se ascundea o miză personală.

Prin sancţionarea lui Geoană - care şi-a exprimat dorinţa de a mai candida o dată la preşedinţia României - s-ar fi pus capăt speculaţiilor conform cărora altcineva decât Antonescu ar fi urmat să intre în cursa pentru Cotroceni, pe culoarul USL.

Mai mult, Geoană a stârnit neplăcerea preşedintelui PNL şi atunci când s-a dus în vizită în SUA în calitate de lider al opoziţiei. Însuşi Victor Ponta a spus-o săptămâna trecută. "L-am întrebat şi pe Crin Antonescu, el este cel care a remarcat şi a fost în mod legitim deranjat", declara Ponta pentru mediafax.ro.

Cât mai valorează cuvântul lui Ponta pentru PNL? Dincolo de miza Geoană, intervenţia greilor PSD peste capul lui Ponta pune sub semnul întrebării autoritatea acestuia în partid. Criza din aceste zile a arătat limpede că Ponta nu exercită asupra partidului controlul ferm pe care îl are partenerul său de alianţă asupra PNL, unde vocile critice sunt rare şi sunt uşor reduse la tăcere.

În plus, Adrian Năstase care, alături de Ion Iliescu, a intervenit ieri în favoarea lui Geoană, este tocmai cel care, într-un interviu acordat recent EVZ, nu excludea o rocadă între PSD şi PNL în ceea ce priveşte împărţirea funcţiilor de premier şi preşedinte.

"Dacă nouă ne-a revenit responsabilitatea şefului de guvern, atunci în mod firesc PNL-ului trebuie să-i revină responsabilitatea candidaturii pentru preşedinte. Ca o chestiune de principiu, gândind acum cum stau lucrurile. Poate în 2014 se va face o rocadă, va veni la guvern, nu ştiu, cineva de la liberali şi vine un preşedinte de la PSD", spunea Năstase.

În contextul în care Năstase, un personaj politic vizibil nemulţumit de rolul său în PSD, reuşeşte, alături de baronii partidului, să dea peste cap deciziile lui Ponta, candidatura lui Antonescu la Cotroceni devine şi mai nesigură.

Mircea Kivu: Şi imaginea PNL este afectată

Sociologul Mircea Kivu consideră că şi imaginea PNL este afectată de degringolada din PSD legată de Geoană: "Antonescu trebuia să îşi declare sprijinul pentru o decizie a partenerilor de alianţă, dar şi el până la urmă s-a decredibilizat".

Acesta priveşte însă intervenţia lui Iliescu şi Năstase ca fiind "menită să facă PSD să revină la o poziţie raţională", pentru că "se sacrifică un bun al partidului pentru nişte ambiţii personale".

Cât despre situaţia lui Antonescu, Kivu spune: "Eu am fost de la început sceptic faţă de garanţiile pe care le-ar putea avea Antonescu faţă de ceea ce sar putea întâmpla trei ani de acum înainte. Alianţa poate funcţiona ok până la alegerile paralmentare, după aceea e altă discuţie". "Antonescu a plătit costurile alianţei, pentru că trebuia să îşi declare sprijinul pentru o decizie a partenerilor, dar şi el, până la urmă, s-a decredibilizat." MIRCEA KIVU, sociolog Citiţi şi:

  • Geoană: Şovăielnicul de mine l-a făcut om pe Ponta. Acum taie cu bomfaierul şansele PSD de a guverna
  • Mircea Geoană: "Nu plec din PSD. Încetaţi cu prostiile!"
  • Revocarea lui Geoană a eşuat din lipsă de cvorum. Planul B al lui Victor Ponta: Excluderea lui Geoană din PSD
  • Crin Antonescu susţine debarcarea lui Geoană de la Senat
  • EXCLUSIV EVZ. Baronii locali sar la gâtul lui Ponta: "Venim la Bucureşti!"