Fizicienii timişoreni de la Universitatea de Vest vor face parte din echipa ce va analiza datele obţinute în procesul de cercetare a ”particulei lui Dumnezeu” ( n.r. bosonul Higgs) realizat cu acceleratorul de particule de lângă Geneva.
Acum trei zile, România a fost acceptată cu drepturi depline în cadrul proiectului Atlas, proiect de cercetare fără precedent prin intermediul căruia a fost descoperit şi bosonul Higgs, cea mai mica parte din orice, sau ceea ce mai este cunoscut sub numele de „particula lui Dumnezeu”. Astfel, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara va lucra la implementarea Experimentului Atlas, care se derulează sub egida celui mai mare proiect științific de colaborare internațională din istoria științei, CERN – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, având ca obiect derularea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția Universului.
Timișorenii se alătură astfel unui număr de 180 de universități din 38 de state.
Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timişoara face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară. Sub coordonarea lui prof.univ.dr. Paul Gravilă, efectuează, alături de alte echipe internaționale de cercetare, lucrări specifice de analiză fizică a datelor.
„În domeniul fizicii experimentale, lucrurile au ajuns la un asemenea nivel de complexitate încât rezultate decisive pot fi așteptate doar în cadrul unui asemenea efort global. Ne bucurăm că facem parte din ceea ce putem considera prima linie a cercetării științifice”, a declarat dr. Paul Gravilă.