Summitul de la Bruxelles pentru salvarea zonei euro se desfăşoară după ce, anterior, negocierile s-au purtat între Franţa şi Germania. În spatele acestor tratative şi a bunei derulări a reuniunii europene care începe astăzi s-au aflat două personaje obscure, Ramon Fernandez şi Jörg Asmussen.
Numele Ramon Fernandez nu spune absolut nimic marelui public, iar presa l-a numit "gardianul ratingului AAA". "Se bate extrem de dur pentru a apăra poziţia Franţei. Fără el, nu se ştie unde ar fi ajuns relaţia noastră cu germanii", au afirmat membri din anturajul lui Fernandez, citaţi de ziarul "Le Figaro".
La 44 de ani, el este directorul general al Trezoreriei, tehnicianul care a lucrat la textul rezoluţiei asupra crizei şi, oficial, mâna-dreaptă a fostului ministru al economiei, Christine Lagarde, actualmente director al FMI, iar acum a lui François Baroin. Fernandez este însă şi omul de încredere al preşedintelui Sarkozy în chestiuni economice. Recent, şeful statului l-a decorat cu medalia de cavaler al Legiunii de onoare, la Elysee.
Dezacordurile de dată recentă dintre Paris şi Berlin, care trebuiau aplanate înainte de prezentarea unei soluţii comune la summitul crucial care începe azi, l-au adus la aceeaşi masă a negocierilor cu germanul Jörg Asmussen.
Fernandez, fiul unui academician homosexual şi al romancierei Diane de Margerie, a reuşit să impună punctul de vedere al Parisului prin zâmbet, fermitate şi cu un calm care l-a făcut legendar.
Pragmatic şi francofon
Jörg Asmussen este descris de publicaţia americană Vanity Fair ca "foarte în formă, dar complet chel". La doar 45 de ani este unul dintre oamenii-cheie ai Berlinului în cadrul negocierilor pe tema viitorului zonei euro. Este fiul unui pompier, din oraşul Flensburg, de la care, se spune, a moştenit mult sânge-rece.
Apropiat cancelarului Angela Merkel şi ministrului de finanţe, Wolfgang Schäuble, acest secretar de stat în cadrul finanţelor se caracterizează drept un pragmatic. Tot el s-a aflat în prima linie, alături de minstrul social-democrat de atunci, Peer Steinbrück, când criza a izbucnit în 2008, dar şi în prim-planul salvării sectorului financiar şi în prima linie a relansării.
În 2009, noul ministru de finanţe, Wolfgang Schäuble, l-a desemnat pe Asmussen să îl înlocuiască la delicatele negocieri asupra Greciei şi în timpul summit-urilor interminabile pe tema euro.
Bun cunoscător al limbii franceze, el s-a aflat în prima linie a negocierilor pentru ajungerea la un pact între Paris şi Berlin.
Tot ce înseamnă în acest moment aşezarea şi evoluţiile Fondului European de Stabilitate Financiară reprezintă opera comună a celor doi.