Ultimul control al inspectorilor sanitari la ştranduri s-a lăsat cu amenzi: unii au pus prea mult clor, alţii au igienizat sporadic bazinele.
După ce, anul trecut, au ţinut-o tot într-o amendă, ştrandurile din Capitală au pornit în noul sezon cu cel puţin o neregulă fiecare. Din cele nouă ştranduri aflate pe lista inspectorilor sanitari la ultimul control, din 25 iunie, trei se aflau încă în curs de amenajare, iar celelalte şase au fost nevoite să remedieze, în 24 de ore, problemele sesizate de inspecţie. Printre acestea se află şi cele trei ştranduri din Administraţia Primăriei Capitalei, unde doctorul Oprescu ia invitat la scăldat, gratuit, pe copiii mai mici de zece ani. Banii cetăţenilor intră la apă
În urma ultimului control efectuat la nivelul Capitalei, inspectorii sanitari au găsit trei ştranduri închise pentru amenajare. La celelalte şase au dat tot atâtea amenzi şi trei avertismente. „Pentru o concentraţie peste limita maximă admisă a clorinei în apă, neevacuarea deşeurilor sau nerespectarea normelor de către agenţii economici, s-au acordat sancţiuni în valoare totală de 14.900 de lei“, a precizat dr. Cristian Magherescu, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Primăriei Capitalei.
El recunoaşte că printre ştrandurile sancţionate se află şi „Giuleşti“, „Berceni“ şi „Dâmboviţa“ (Ciurel), care se află în subordinea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. Amenzile pe care vor trebui să le plă- tească cele trei ştranduri vor goli bugetul acordat de Primăria Capitalei pentru buna funcţionare a lor şi vor intra în proporţie de sută la sută la bugetul de stat. De la administratori la clienţi Sancţionat pentru prea mult clor în apa din bazine, administratorul ştrandului „Dâmboviţa“, Laurenţiu Bârcoci, spune că amenda nu e aşa o pagubă. Cel mai mult îl costă să golească şi să umple din nou bazinul. Pentru mai bine de un milion de metri cubi de apă, Bârcoci mărturiseşte că trebuie să plătească peste 100 de milioane de lei vechi. Deşi schimbă apa în fiecare zi, calitatea acesteia scade pe măsură ce oamenii sar în bazin fără a face duş sau chiar îmbrăcaţi, spune, cu năduf, Bârcoci. Astfel, cine se scaldă dimineaţa are parte de apă curată. Şi pentru că inspectorii sanitari ar avea motive să dea amenzi în fiecare după-amiază, se administrează o supradoză de clor, pentru a evita o încărcă tură microbiană ridicată. Alertă la sănătate!
Ceva mai economi cu apa, cei de la ştrandul „Berceni“ sunt inventivi când vine vorba de schimbarea apei. Casiera Mariana Aurelia Găitan dezvăluie cum dau impresia administratorii că se îngrijesc de sănătatea oamenilor. În prima zi, golesc şi umplu bazinul, în a doua zi golesc numai jumătate şi completează cu apă în care pun mai mult clor, pentru a dezinfecta. În a treia zi, reiau golirea şi umplerea bazinului. Casiera crede însă că acest lucru nu pune în pericol sănătatea oamenilor, motivând că aşa au fost învăţaţi ei de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor. Pe de altă parte, inspectorul sanitar şef Cristian Magherescu spune că procedeul nu este corect şi că ar trebui nu numai să schimbe întreaga cantitate de apă zilnic, ci şi să cureţe şi să dezinfecteze pereţii bazinului. Ce spune specialistul
Cei care se scaldă într-o apă în care concentraţia de clorină depăşeşte nivelul maxim admis sunt predispuşi la diverse afecţiuni ale pielii, atenţionează Corina Zigu, medic dermatolog al clinicii Dermagin. Cei mai afectaţi pot fi copiii, care nu au un sistem imunitar foarte puternic. Specialistul atrage atenţia şi celor cu pielea sensibilă, care pot căpăta, din cauza clorului în exces, arsuri grave ale pielii. Ei riscă astfel să urmeze tratamente îndelungate pentru a se vindeca.
În lipsa unor circuite-tampon, care să nu permită oamenilor intrarea pe ştrand decât după ce au fost bine „dezinfectaţi“, inspectorul sanitar şef Cristian Magherescu îi sfătuieşte pe cei care vor să se scalde într-o apă curată să facă neapărat un duş înainte să intre în bazin. În acest caz, săpunul este obligatoriu, iar căştile pentru protejarea părului - ideale. De asemenea, Magherescu insistă cu rugămintea ca, pentru nevoile fiziologice, oamenii să folosească toaletele. Inspectorul-şef mărturiseş te că, în urma controlului de pe ştrandurile „Dâmboviţa“, „Cara“, „Berceni“, „Giuleşti“, „Văcăreşti“ şi „Lia Manoliu“, toate grupurile sanitare au fost echipate corespunzător. Utilizaţi-le deci cu încredere! Aceeaşi rugăminte vine şi de la administratorii ştrandurilor, care s-au arătat puţin receptivi în a pune markere în bazin (soluţii care să înroşească apa „de ruşinea“ celor mai puţin civilizaţi). Ei contează însă pe dorinţa cetăţenilor de a nu înghiţi o apă murdară sau măcar, respectând această regulă, să evite a înghiţi lichidul murdărit de ceilalţi parteneri de distracţie.
„OPERAŢIUNE FĂRĂ BULBUCI“ Gratuităţile lui Oprescu stârnesc bucurii timide Decizia doctorului-primar Oprescu de a acorda gratuitate la ştrand pentru cei mai mici de zece ani nu a stârnit mare bucurie în rândul prichindeilor sau al părinţilor. Administratorii ştrandurilor identifică şi ei o problemă care rezultă în urma acestei hotărâri. „Cum pot eu să verific dacă chiar are zece ani?“, se întreabă administratorul ştrandului „Dâmboviţa“, Laurenţiu Bârcoci. El adaugă că majoritatea adulţilor care-i însoţesc pe cei mici profită de faptul că nu-i poate verifica nimeni şi-i trec la regimul de gratuitate şi pe cei de 11 sau 12 ani. Şi Mariana Aurelia Găitan, casiera ştrandului „Berceni“, subliniază acelaşi aspect: „Dacă nu au buletin, nu putem verifica ce vârstă au. Şi la cât de dezvoltaţi sunt unii, chiar că nu mai ştim cum să facem…“, explică ea.
Cu toate că administratorii şi casierii se plâng de nesinceritatea oamenilor, Nicolae Aurel mărturiseşte că, pentru fiul său de 11 ani, a plătit bilet de intrare pe ştrandul „Berceni“: „Cu trei lei în plus sau în minus, mi-e totuna. Măcar să facă ceva cu banii ăştia pentru ştrand“, se arată indiferent tatăl.
„Este prima oară când venim cu toţii“ Alexandru Gabriel, în vârstă de 4 ani, a beneficiat însă de intrarea gratuită. Bunicii lui nu se arată impresionaţi şi cred că astfel de măsuri ar fi trebuit adoptate mai demult. Ceva mai fericită este Carmen Dumitru, de 39 de ani, mamă a şapte copii. Femeia spune că decizia lui Oprescu este extraordinară: „Este prima oară când venim cu toţii. Până acum îi trimiteam doar pe doi sau trei, iar pe ceilalţi îi «păcăleam» cu o plimbare în parc“, povesteşte mămica. Preţul a trei bilete, în loc de opt, o ajută să le mai cumpere copiilor câte o îngheţată sau câte o pungă de pufuleţi.