În toate perdelele de fum cu azile, explozii, drone și altele, jocul partidelor se concentrează pe anul viitor, extrem de important în economia scenei pe următoarea perioadă. Ca de fiecare dată, dar cu atât mai mult în 2024, deși europarlamentarele vor ilustra forța politică pură, localele vor da oglinda reală, organizatorică, pentru parlamentare și prezidențiale.
Normal 0
false false false
EN-US X-NONE X-NONE
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-font-kerning:1.0pt; mso-ligatures:standardcontextual;}
Și cum întotdeauna Bucureștiul a dat tonul unei tendințe naționale, bătălia Capitalei va fi extrem de dificilă, mai ales că, momentan, PSD nu și-ar fi anunțat schimbarea candidatului Gabriela Firea, iar PNL, USR și PMP îl susțin pe Nicușor Dan. Dacă în cazul fostului ministru al Familiei lucrurile sunt destul de limpezi, aceasta având, înaintea demisiei din guvern, o intenție de vot de 45% în ipoteza candidaturii pe lista PSD, nu la fel de simplă e situația cu Nicușor Dan. Asta pentru că actualul primar general are de înfruntat cel puțin patru categorii de provocări:
1) Scandalurile penale declanșate în spațiul public, privind incompatibilitățile și conflictele de interese transmise de ANI Parchetului, acuzațiile arhitectului-șef și ale Prefecturii cu privire la falsuri, plus toate celelalte sesizări legate de varii abuzuri.
Acestea sunt de natură a slăbi încrederea naivilor autentici și utili, pentru care integritatea nu e doar un slogan echipat cu geacă roșie, plăcuțe suedeze și lanterne de telefon, ci chiar o legitimă așteptare de la administrație. În plus, forțele oculte pot oricând condiționa deciziile primarului de evoluția diferitelor cercetări.
2) Relațiile tensionate sau chiar conflictele deschise cu primarii sectoarelor. Exceptând buna cooperare din sectorul 1, în domeniile lanțurilor muntoase de gunoaie, hoardelor de șobolani, gropilor din asfalt, lucrărilor mizerabile și abuzurilor vizibile din avion, toți ceilalți edili sunt "la cuțite" cu Nicușor Dan:
- Primarul USR de la sectorul 2 l-a atacat săptămâna trecută pentru blocarea unor proiecte de 8 miliarde de lei prin PNRR,
- Robert Negoiță îl face părtaș la tunurile imobiliare din parcul IOR, pe filiera Traian Băsescu-PMP, de a căror susținere politică beneficiază,
- Daniel Băluță îi temperează elanul de câte ori edilul general încearcă să își asume proiectele mari ale Primăriei sectorului 4,
- Cristian Popescu Piedone îl somează săptămânal să nu mai pună în pericol viețile oamenilor prin copacii bătrâni și uscați pentru care nu permite toaletarea,
- "macoveistul" de factură useristă Ciucu, primarul sectorului 6, îl acuză public de blocarea a numeroase proiecte de investiții.
3) Tensiunile politice cu actualii susținători au rămas, momentan, doar în culise, singurul fapt remarcabil fiind ipocrizia PNL, care prin câteva răzlețe voci îl mai critică pe facebook, dar în paralel îl susține în Consiliul General absolut necondiționat. Cel mai probabil că această dublă măsură se va dovedi falimentară anul viitor, dacă ne gândim la declinul autointitulaților "liberali". Pentru că, dacă media națională este, conform sondajelor, între 15 și 19%, iar județe precum Arad, Bihor, Cluj, Giurgiu, Ilfov, Prahova sau Suceava fac scoruri de peste 35-40% pentru PNL, e clar că cineva trebuie să echilibreze procentele în jos.
Iar acest "cineva" nu poate fi decât Bucureștiul, date fiind densitatea populației și numărul de voturi din Capitală. Mai ales că ultimii prea mulți ani de inconsecvență au risipit orice urmă de "nucleu dur" al partidului, acesta devenind doar un PSD mai mic și mai puțin coerent ideologic, ale cărui voturi de bazează exclusiv pe primari. Rețetă care în București nu funcționează.
4) Nerealizarile din primii 3 ani de mandat sunt numeroase. Termoficarea este în stare proastă, în ciuda promisiunilor, câinii vagabonzi prosperă și ucid. Marile proiecte de infrastructură sunt blocate. Traficul este din ce în ce mai rău, urmare a exodului multor bucureșteni în localitățile limitrofe, din cauza lipsei de locuințe la prețuri decente, fenomen cauzat de blocajul urbanistic. Aceeași bucureșteni mutați la periferie lucrează în continuare în oraș și au copiii la școală aici, ceea ce conduce la aglomerație și poluare.
În fine, războiul edilului cu toți constructorii i-a alungat doar pe cei mari si serioși (majoritatea companii internaționale de prestigiu), lăsând loc micilor speculatori, pentru care oricum legea nu contează. Aceștia sunt tocmai cei care fac blocuri între case, sub privirea complice a lui Nicușor Dan. Mai mult, culmea ridicolului: cele nu știu câte mii de locuri de parcare "realizate" sunt doar cele existente anterior, trasate cu albastru și taxate, nicidecum amenajări noi.
În fine, economia se pare că suferă și ea, urmare a șomajului, a falimentelor pe lanțul de producție și a scăderii veniturilor fiscale.
Acesta ar fi tabloul politico-administrativ din București, care permite orice scenariu pentru anul viitor. Din păcate, având în vedere masochismul locuitorilor Capitalei, nu ar fi exclus ca o "coaliție a forțelor binelui" să încerce să ne "salveze" din nou de "ciuma roșie". Doar că nu știm încă cine ar putea fi propunerea de candidat care să păcălească din nou publicul.