Cine polueaza mai mult: europenii sau americanii?

Cine polueaza mai mult: europenii sau americanii?

Bush spune ca SUA au facut mai mult pentru reducerea emisiilor de CO2 .

Casa Alba a comunicat miercuri ca Statele Unite au luat masuri mai bune pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, in comparatie cu Europa, unde pozitia presedintelui George W. Bush fata de incalzirea globala este aspru criticata. Potrivit Reuters, administratia Bush ar fi luat masuri care „demonstreaza o seriozitate reala, nu doar discursuri, ci actiune propriu-zisa”.

„Noi facem o treaba mai buna la reducerea emisiilor decat Europa”, a spus purtatorul de cuvant Tony Snow. „Asa ca ideea ca noi nu intelegem argumentele sau ca nu luam in considerare ori in serios argumentele despre limitarea emisiilor... sigur ca o facem”, a adaugat Snow, in fata unei audiente surprinse.

Cu toate ca multi ecologisti, inclusiv din Statele Unite, au solicitat limitari obligatorii ale emisiilor de dioxid de carbon, Bush s-a opus deschis acestei idei, in repetate randuri, insistand pe dezvoltarea de noi tehnologii care sa reduca dependenta de petrol a tarii. De asemenea, administratia Bush s-a opus aderarii la Protocolul de la Kyoto, in conditiile in care SUA emit cel putin un sfert din totalul gazelor cu efect de sera, fiind principalul poluator al planetei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Critici ale opozitiei democrate

In cursul aceleiasi zile, guvernul american a fost acuzat de o veritabila „conspiratie a tacerii”, prin care ar cauta sa minimizeze dezbaterea publica pe tema incalzirii globale.

„Administratia nu-si face datoria, este o rusine, intoarceti spatele generatiilor viitoare, lasati sa se produca o catastrofa anuntata.” Senatorul John Kerry a parut ca nu are decat cuvinte dure la adresa singurului responsabil guvernamental autorizat sa depuna marturie la audierile organizate de Comisia pentru stiinta a Senatului american.

SUA, pe primul loc

Tara cu cea mai mare emisie de dioxid de carbon pe cap de locuitor era, potrivit statisticilor ONU din 2003, Statele Unite, cu 19,8 tone de CO2 pe cap de locuitor. Tarile industrializate din Europa se plaseaza la mare distanta, in zona cifrelor sub zece tone CO2 per capita (Germania - 9,8; Marea Britanie - 9,4; Rusia - 10,3). In expresie neta a emisiilor de CO2, SUA depasesc cu mult Europa, inregistrand in 2004 un volum total de 7 miliarde de tone de CO2, fata de 4,2 miliarde de tone in cele 15 tari ale UE de la acea data.