Care sunt rezervele pentru remaniabili

Care sunt rezervele pentru remaniabili

În locul lui Berceanu, Şeitan, Sandu şi Dumitru, pe care îi aşteaptă remanierea, PDL vrea să vină cu "feţe noi": parlamentari şi actuali secretari de stat.

Cel puţin patru fotolii ministeriale urmează să se elibereze. După o întâlnire a lui Emil Boc cu miniştrii şi alta cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, în preziua evaluării guvernului promise azi de premier parlamentarilor puterii, calculele în PDL arătau astfel: "pe făraş" - Radu Berceanu (Transporturi), Mihai Şeitan (Muncă), Mihail Dumitru (Agricultură) şi Gabriel Sandu (Comunicaţii); în expectativă - Sebastian Vlădescu (Finanţe).

Vocali în a cere remanierea, liderii PDL cu notorietate nu se înghesuie însă să-i înlocuiască. Motivul principal: preferă să se conserve pentru funcţiile la vârful partidului puse la bătaie pentru outsiderii guvernării, la alegerile interne din 2011. Astfel, pentru scaunele ministeriale eliberate se plănuieşte scoaterea unor "feţe noi" - parlamentari, sau secretari de stat-, au declarat ieri pentru EVZ surse din partid.

Înlocuitori pentru Şeitan

În locul lui Şeitan - căruia i se impută întreaga harababură din sistem - democrat-liberalii vor să găsească un parlamentar.

În felul acesta, arată calculele făcute în jurul lui Boc, tensiunile din grupul parlamentar s-ar mai diminua, scăzând şi şansele unei moţiuni de cenzură.

Primul nume vehiculat este cel al lui Ioan Botiş, deputat de Bistriţa-Năsăud, având astfel sprijinul lui Ioan Oltean.

Un altul, cu mai puţine şanse însă, este al Claudiei Boghicevici, deputat de Arad, filială condusă de Gheorghe Falcă. O altă variantă tatonată - Gheorghe Barbu, însă acesta este mai degrabă rezervat.

UNPR vrea Agricultura, pentru Steriu

Căutările în PDL pentru un înlocuitor al lui Şeitan au început după ce UNPR a renunţat să mai revendice Munca, preferând Agricultura pentru Valeriu Steriu, care ar trebui să îi ia locul lui Mihail Dumitru. "Într-adevăr ar putea reprezenta un viitor la Ministerul Agriculturii. Depinde de premier", a comentat ieri, pentru EVZ, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu.

Intrarea lui Steriu este convenabilă de altfel şi pentru PDL.

Cele mai mari căutări se duc pentru ministerul lui Berceanu, singurul din garda veche care ar urma să fie totuşi sacrificat din cauza absorbţiei reduse a fondurilor europene.

Aici, cotat cu şanse relative este tot un om al lui Falcă, Eusebiu Pistru, actual secretar de stat.

Un alt nume avansat, ca având sprijin din partea lui Adriean Videanu, ar fi potrivit surselor citate Gheorghe Udrişte, fost director în Primăria Capitalei.

Acesta nu ar fi însă agreat de conducerea PDL. În aceste condiţii, democrat-liberalii aşteptau ieri un nume tot de la Băsescu.

Unul din ministerele cu cea mai mare miză financiară este însă cel al Comunicaţiilor, unde lui Gabriel Sandu i se pregăteşte debarcarea. Ca înlocuitori se încălzesc pe de o parte secretarul de stat Marius Fecioru - cotat cu şanse mari pentru că are în spate filiala lui George Scripcaru - pe de alta, deputatul Wiliam Brânză, cu susţinerea Elenei Udrea.

Sub semnul întrebării rămâne până în ultimul moment situaţia lui Vlădescu. În ciuda sprijinului lui Băsescu şi al unor lideri PDL, acesta ar fi într-un conflict cu Boc. Una din divergenţe, spun surse din PDL, a fost legată de tăierea subvenţiilor. Boc i s-ar fi opus, Vlădescu ar fi ameninţat cu demisia.

Relaţia Boc-Vlădescu a fost de la început dificilă. "I-am zis de la început că n-am nevoie de playboy în guvern" - aşa descria Boc, într-un cadru neoficial în 2009, cooptarea sa în guvern. Înlăturarea lui Vlădescu ar pune însă în dificultate PDL, care nu are un înlocuitor.

PASUL DOI

În PDL se coace şi "remanierea" lui Geoană

După calmarea spiritelor în propriile grupuri parlamentare - de la Senat şi de la Camera Deputaţilor - PDL se pregăteşte de a doua încercare de debarcare a lui Mircea Geoană din poziţia de al doilea om în stat.

Planul răsturnării lui Geoană de la şefia Senatului ar urma să fie declanşat în primele şedinţe de plen din sesiunea parlamentară care începe astăzi şi a fost deja discutat şi în coaliţie, au declarat pentru EVZ surse din partid.

Deşi şefia Senatului ar fi revendicată şi din interiorul PDL - pentru Anca Boagiu, spre exemplu -, aceasta are şanse mai mari să revină partidului lui Gabriel Oprea pentru Cristian Diaconescu. Scenariul a fost de altfel discutat inclusiv cu preşedintele Traian Băsescu şi agreat la Cotroceni încă de acum trei luni.

POZIŢIE

Marko Bela îşi protejează miniştrii

Clarice Dinu

Marko Bela scoate UDMR din ecuaţia remanierii, liderul Uniunii declarându-se mulţumit de activitatea propriilor miniştri şi susţinând că nu sunt motive pentru a fi schimbaţi.

"Eu consider că activitatea miniştrilor noştri a fost pozitivă Am avut miniştri performanţi", a fost ieri concluzia lui Marko, care a adăugat că şi partenerii de la PDL admit acest lucru.

"Şi colegii din PDL recunosc că Borbely Laszlo a fost şi este un ministru foarte bun, un bun administrator şi un bun organizator. Domnul Kelemen Hunor s-a confruntat cu probleme serioase, importante şi eu cred că până acum am reuşit să le rezolvăm. (...) Domnul ministru Attila Cseke a făcut treabă şi trebuie să vă spun că, la urma urmei, împreună cu dânsul, împreună cu colegii mei, am încercat să impunem anumite soluţii în această coaliţie", a făcut liderul Uniunii evaluarea activităţii oamenilor săi la ministerele Mediului, Culturii şi Sănătăţii.

Cât priveşte portofoliile din curtea celorlalte partide, Marko a apreciat că "ar fi o ipocrizie" să spună că "toţi miniştrii au acţionat, de fiecare dată, foarte bine". De evaluare, a precizat el, trebuie să se ocupe însă partidele care îi susţin, în primul rând PDL.

"Au trecut opt-nouă luni de când guvernăm împreună, deci, într-adevăr, în această toamnă se impune un bilanţ foarte serios şi, dacă e nevoie, şi schimbări, dar în optica mea nu se prăbuşeşte lumea dacă nu vom veni cu o schimbare", a mai spus Marko.

Ne puteți urmări și pe Google News