Cine pierde şi cine câştigă din comasarea alegerilor

ANALIZĂ EVZ. Mutarea localelor în toamnă înseamnă pentru PDL timp câştigat. Pentru opoziţie, ocazia să îşi concetreze toate forţele într-o singură bătălie

Planul comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a fost agreat la nivelul partidelor Coaliţiei de guvernare. Propunerea PDL are şi acordul UDMR şi va fi pusă în practică după revenirea Parlamentului din vacanţă, când se vor opera necesarele modificări ale legislaţiei, au declarat pentru EvZ surse din Coaliţie.

Localele vor fi amânate cu aproape şase luni şi vor fi organizate în prima jumătate a lunii noiembrie, 2012, simultan cu cele parlamentare. Pentru asta va fi nevoie ca mandatele aleşilor locali să fie prelungite cu şase luni prin modificarea legii administraţiei publice locale şi a celei a alegerilor locale. Pentru PDL, timpul înseamnă voturi

Prin această mişcare, PDL şi UDMR caută să câştige timp pentru a recupera popularitatea pierdută. Calculul este că abia în a doua partea a lui 2012 revenirea economică se va face simţită în veniturile statului şi, implicit, guvernul va avea resurse pentru a înapoia bugetarilor procentele tăiate din salarii.

În al doilea rând, se elimină riscul trădării primarilor. În campanie, aleşii locali vor trage şi pentru propriul scaun şi pentru cel al parlamentarilor. În cazul alegerilor separate, există riscul ca, odată aleşi, primarii să nu mai fie interesaţi să susţină şi campania parlamentarilor PDL, ba chiar, în funcţie de evoluţiile politice, să schimbe barca.

Pentru USL, o concetrare a resurselor De partea cealaltă, pentru USL, amânarea alegerilor înseamnă zile în plus de opoziţie. Asta conduce la: 1. demobilizarea activiştilor PSD şi PNL; 2. erodarea alianţei prin alimentarea fricţiunilor locale dintre cele două partide. Prin amânarea localelor,  baronii ar primi o prelungire de şase luni în funcţie. Conducerea USL nu s-ar putea opune . 

În al doilea rând, cuplarea alegerilor ar oferi primarilor ocazia să îşi finanţeze campania proprie cu fondurile candidaţilor dornici să fie susţinuţi să devină parlamentari.  Nu în ultimul rând, câştigul USL constă în faptul că îşi concentreză resursele financiare într-o singură campanie. Dificultatea de a susţine mai multe campanii a fost unul din motivele pentru care PSD şi PNL s-au aliat.

Nu ar fi o dramă "Nu am deloc sentimentul că va fi o dramă pentru USL dar nu va fi nici mare afacere pentru PDL", a spus Crin Antonescu despre comasarea alegerilor. Preşedintele PNL a apreciat că, fără o dezbatere pe fond asupra rolului Parlamentului şi a parlamentarului, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar putea crea confuzie în rândul electoratului.

"Nu trebuie să scăpăm din atenţie o problemă de fond: trebuie să definim foarte clar ce este Parlamentul, care este rolul lui, ce este parlamentarul şi să îi ajutăm pe oameni să înţeleagă diferenţa atunci când aleg un primar şi când aleg un parlamentar", a explicat Antonescu.

La rândul său, Victor Ponta s-a arătat interesat să susţină orice variantă de organizarea mai rapidă a alegerilor. Potrivit acestuia, USL va  vota pentru alegeri parlamentare anticipate dacă se va dori comasarea scrutinelor, adăugând că, dacă tot se vorbeşte de toate alegerile odată şi economisirea unor bani, să se facă şi alegerile prezidenţialele tot la anul.

"Nu avem ce negocia cu PDL, dar noi vom vota pentru alegeri anticipate la Parlament. Parlamentarii noştri vor vota, nu ştim dacă îi conving pe ai lor şi mai ales pe traseiştii politici care, practic, îşi pierd locul. Iar, dacă tot se vorbeşte de toate alegerile odată şi de economisirea unor bani, cred că cel mai bine ar fi să facem şi alegeri prezidenţiale la anul, odată cu locale şi parlamentare. O să avem şi un nou preşedinte, şi un nou Guvern, alegeri locale şi pornim practic cu toţii pe un drum nou', a afirmat Ponta.

În schimb, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune că varianta comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a fost propusă de PDL pentru a-şi concentra resursele şi mijloacele de cumpărare a voturilor.

Economii la buget, mobilizare mai bună UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru că astfel s-ar face economii la buget şi ar fi o prezenţă mai mare la vot, a susţinut preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. "Faci o singură campanie şi, din acest punct de vedere, pentru toată lumea este foarte limpede că, în astfel de situaţii, de criză financiară şi economică, o singură campanie electorală înseamnă o economisire, atât în ceea ce priveşte bugetele locale, cât şi bugetul naţional. Din acest punct de vedere trebuie susţinută o astfel de iniţiativă", a susţinut Kelemen.

El amai arătat că intenţia Uniunii este de a fi o mai bună participare la vot, iar deobicei la alegerile locale este o participare bună. Dacă o comasare a acestor două alegeri înseamnă o mobilizare mai bună, eu cred că am atins scopul de a asigura o participare cât mai largă la alegerile locale şi parlamentare", a spus liderul UDMR. Candidaţii vor trebui să aleagă fiecare unde vor să mergă - în Parlament sau administraţia locală, este un alt beneficiu al acestei comasări, crede Kelemen Hunor. "S-a întâmplat de foarte multe ori când unii s-au răzgândit de la locale la parlamentare şi acest lucru se clarifică în cazul în care cele două alegeri sunt organizate împreună", a mai spus liderul UDMR.

Mandatele aleşilor locali pot fi prelungite La rândul său, preşedintele comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, Sulfina Barbu (PDL), a susţinut că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, astfel încât mandatelor aleşilor locali să fie prelungite.

Potrivit deputatului PDL, mandatele aleşilor locali pot fi prelungite cu maximum şase luni. Sulfina Barbu a explicat că împingerea alegerilor locale spre cele parlamentare este o variantă mult mai uşor de pus în practică pentru că alegerile parlamentare nu pot fi organizate mai devreme de luna în noiembrie, în lege fiind prevăzut că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat trebuie organizate cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului actualului Parlament.

În ceea ce priveşte campania electorală, s-ar putea ca aceasta să fie o lună şi jumătate, pentru ca oamenii să aibă suficient timp să cunoască candidaţii. "Prezenţa la locale este întotdeauna mai mare. Pe o prezenţă mai mare la vot şi legitimitatea politicianului ales este mai mare, iar frauda este mai mică", a arătat Sulfina Barbu.

 "Nu ne mai batem capul "

Majoritatea liderilor politici din teritoriu au salutat ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Primarul municipiului Constanţa,  Radu Mazăre, nu are nimic împotriva propunerii PDL . "Să fie sănătoşi. Nu ne mai batem capul atâta vreme. Mie îmi convine orice", a declarat Radu Mazăre.

Şi primarul Craiovei, Antonie Solomon, susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în 2012. "Mi-ar plăcea. Aşa poţi să aduci mai multă lume la vot. Vreau să scot multă lume la vot şi cred că este o soluţie bună să fie parlamentarele odată cu localele şi poate atunci le vor da gândul cel bun", a mai spus primarul Craiovei. AEP propune o lege nouă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propune iniţierea unui nou act normativ în care să fie cuprinse toate prevederile cu privire la organizarea alegerilor. "Decât să te apuci să modifici legile existente, mai bine faci una nouă cap-coadă",  a declarat vicepreşdintele AEP, Marian Muhuleţ, amintind că există proiectul Codului Electoral elaborat de AEP la începutul anului, care se află în analiza partidelor parlamentare şi care poate fi "o bază" pentru punerea în practică a ideii comasării alegerilor.

 "Acolo avem prevederi care armonizează toate tipurile de alegeri ... Dacă există voinţă politică această propunere privind comasarea alegerilor poate fi pusă în practică", a mai spus Muhuleţ, precizând că principalul motiv pentru care este mai uşor de împins alegerile locale spre parlamentare, şi nu invers, este "piedica" pusă de Constituţie, unde se prevede că noul Parlament trebuie pus în funcţie la 20 de zile de la data alegerilor. Totodată, vicepreşedintele AEP a arătat că prin comasarea celor două scrutine s-ar reduce cheltuielile, în special cu personalul, pentru că vor fi înfiinţate o singură dată secţii de votare şi Birouri Electorale.  Premierul Emil Boc a susţinut ieri că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012, dar această variantă trebuie analizată în Guvern şi în Coaliţie. OPINIE SEPARATĂ

Vasile Dâncu: "PDL ar pierde din comasare"

Sociologul Vasile Dâncu (PSD) susţine că avantajele pe care PDL speră să le obţină din comasarea alegerilor sunt înşelătoare: "Eu cred că această idee e un balon de încercare lansat de cei de la putere. La prima vedere, comasarea alegerilor pare a fi în avantajul partidelor de guvernământ. E o problemă de resurse şi concentrarea lor ar aduce o şansă în plus partidelor de la putere. Poate părea mai simpu: plăteşti o dată şi obţii votul pentru şase candidaţi (cei patru aleşi ocali şi doi parlamentari- n.r.) Dar nu este aşa. Dacă s-ar gândi mai bine, PDL ar vedea că nu e în avantajul său. Pe de o parte, alternativa politică se coagulează mai greu când sunt alegeri separate. Şi opoziţia are resurse limitate şi ar fi dezavantajată dacă s-ar menţine actuala separare între locale şi parlamentare. Pe de altă parte, comasarea alegerilor ar identifica politic mai tare puterea. Pentru opoziţie discursul în campanie ar fi politic şi la parlamentare şi la locale. Iar la discurs politic, puterea pierde. Dacă se vor comasa alegerile, vor fi politizate de sus până jos, iar scorul alegerilor va fi ca în sondaje. Lecţia alegerilor recente este că acolo unde intervine puterea, guvernul, miniştri, candidatul PDL pierde. Acesta a câştigat în Neamţ tocmai pentru că nu s-a asociat cu guvernul şi s-a disociat de portocaliu". CITIŢI ŞI:

  • Băsescu: Vot uninominal într-un singur tur, soluţia corectă pentru alegerile din 2012
  • Emil Boc: Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, o variantă posibilă
  • Sever Voinescu: Alegerile locale şi parlamentare, împreună, la început de noiembrie