Legăturile suspecte cu responsabili din MAI ar putea ieși la iveală după arestarea unui fost șef din structurile de criminalitate organizată.
Decizie de ultim moment a judecătorilor. Tribunalul București a dispus, duminică, arestarea preventivă a patru inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Printre ei se numără Liviu Șipoș, fostul șef al Serviciului Antidrog din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Criminalității Organizate și Antidrog (CZCCO), așa cum se numea, înainte, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate.
Liviu Șipoș a fost șef până în anul 2005, atunci când s-a retras din activitate.
Cu toate acestea, el a menținut legături strânse cu ofițeri și, chiar, șefi din Ministerul Afacerilor Interne despre care anchetatorii nu au dat, încă, detalii.
Pe acest fond, el și-a creat un sistem de relații pe care le-a folosit și în interes personal.
Fost comisar de la Crima Organizată, șef de grup infracțional. Ce spune DIICOT. Video
Clanul Duduianu, decizie de ultimă oră. O nouă lovitură pentru interlopi
„Din cercetări a reieșit că liderul grupării (Liviu Șipoș n.a.) ar fi administrat o firmă de detectivi, sub paravanul căreia ar fi realizat în fapt activități de supraveghere și monitorizare constantă, în mod ilegal, a unor oameni de afaceri, în scopul șantajării acestora”, reiese din ancheta oamenilor leegii.
Oficiali din Poliția Română au transmis că „membrii grupării ar fi identificat persoane care ar fi putut fi pretabile, din perspectiva subiectivă persoanelor bănuite, la implicarea în activități infracționale, în acest caz din sfera traficului internațional de droguri”.
Cum acționa fostul șef de la Antidrog....
Dspre modul în care acționa Liviu Șipoș, fostul șef al Serviciului Antidrog, oficiali din Poliția Română au explicat:
„Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării, fără reprezentare în realitate, ar fi fost generate în două modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării rezultau informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era, în opinia persoanelor bănuite, generator de astfel de profituri financiare”.
Despre liderul grupării, în speță Liviu Șipoș, Poliția Română transmite că „ar fi identificat potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar, ulterior, cu sprijinul altor 3 persoane, ar fi realizat măsuri de supraveghere ilegală a activităților zilnice ale acestora”.
Concret, supravegherea se făcea „prin montarea pe autovehiculele sau în sediile birourilor ori locuințelor aparținând persoanele vizate a unor dispozitive de urmărire de tip baliză, respectiv dispozitive tehnice de interceptare a convorbirilor purtate în mediul ambiental”.
„Toate aceste activități ar fi fost derulate în scopul obținerii unor eventuale date și informații compromițătoare în baza cărora să poată percepe ulterior sume de bani de la victim, precizează Poliția Română.
Perchezițiile la casa fostului comisar de la Criminalitate Organizată Cluj, Liviu Șipoș, începute sâmbătă dimineața, în jurul orei 6.00, au durat peste 12 ore.
În ultima perioadă, comisarul Liviu Șipoș a lucrat ca șef al securității la firma Fujikura Automotive din Cluj.
După 14 ore de la demararea perchezițiilor, fostul comisar Liviu Șipoș a fost reținut și a fost condus la sediul DIICOT București pentru audieri.
Prezentat în fața instanței, fostul ofițer a fost arestat, împreeună cu ceilalți trei complici ai săi.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au transmis, duminică, că au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 4 inculpați.
Cei patru, printre care și Liviu Șipoș, sunt acuzați de „constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fals informatic și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată”.
Din datele furnizate de anchetatori reise că „în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza județului Cluj, a acționat un grup infracțional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani”.
DIICOT a relatat și faptul că fostul ofițer îi instruia pe colaboratorii săi în operațiunide filaj, cum să se ferească de polițiști dar și că aceștia nu ezitau să apeleze la violență.
„Având în vedere experiența profesională dobândită în anii în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului îi instruia periodic pe membrii grupării în vederea adoptării în mod constant a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze”, precizează DIICOT
Apoi, procurorii au completat:
„În acest scop membrii grupării comunicau în permanență în timpul activităților de filaj îndreptate împotriva victimelor, transmițându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpun între cele ale lor și cele conduse de persoanele vizate și de asemenea procedau la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare”.
Într-unul din cazuri, susțin anchtatorii, „membrii grupării au procedat la abordarea directă a persoanei vătămate, amenințarea acesteia cu o armă de foc și, sub pretextul că ar fi polițiști pe linia antidrog, i-au solicitat acesteia ca în schimbul mușamalizării unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva ei să le achite suma de 200.000 Euro”.