Un top al „deceselor din prostie” oferă un posibil răspuns. Judecând după rezultatele unui studiu recent, care a implicat analiza Premiilor Darwin - ce iau în considerare cele mai „prosteşti” morţi din cursul fiecărui an – s-ar părea că inteligenţa e mai curând un atribut al femeilor: în cca. 90% dintre cazurile de decese stupide, victimele au fost bărbaţi.
Premiile Darwin, atribuite anual celor mai prosteşti acţiuni care au dus la moartea „făptuitorului”, sunt „câştigate” în proporţie de aproape 90% de către bărbaţi, arată o analiză publicată în British Medical Journal, descoperă.ro
Din 332 de cazuri nominalizate, 14 au fost respinse deorece implicau atât bărbaţi, cât şi femei (de obicei fiind vorba despre cupluri „aventuroase”.) Din cele 318 cazuri rămase, în 282 (88.7%) a fost vorba despre bărbaţi şi doar în 36 de cazuri despre femei.
Autorii articolului spun că este de neînţeles de ce îşi asumă bărbaţii riscuri prosteşti: să fie vorba despre un fel de „rituri de trecere”, despre dorinţa de a câştiga respectul altor bărbaţi sau de a avea cu ce să se laude după aceea? Mai în glumă, mai în serios, autorii au adus în discuţie şi aşa-numita „male idiot theory” (MIT), pe care analiza Premiilor Darwin pare să o confirme şi care spune că „bărbaţii sunt proşti, iar proştii fac lucruri stupide.”
Cercetătorii admit că studiul ar putea suferi de unele limitări, deoarece majoritatea nominalizărilor ce implicau bărbaţii ar fi făcute de către femei sau rezultatele ar putea reflecta diferenţele dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte nivelul consumului de alcool.
Cu toate acestea, spune dr. Dennis Lendrem, de la University of Newcastle, în ciuda acestor limitări, nu e nicio îndoială că „laureaţii” Premiului Darwin nu prea se sinchisesc să evalueze riscurile sau să încerce să le gestioneze, iar în unele cazuri, eşti tentat să pui serios la îndoială inteligenţa „câştigătorilor.”
Câştigători de seamă ai Premiului Darwin.
- un terorist care a deschis un plic exploziv pe care el însuşi îl expediase şi care i-a fost returnat de serviciile poştale, deoarece nu fusese timbrat suficient
- un muncitor în construcţii care demola o parcare etajată, dărâmându-i suporţii, pe rând, în vreme ce alţi muncitori priveau de la fereastra biroului, întrebându-se cum plănuia să înlăture ultimul suport pentru a termina demolarea. S-a dovedit, în modul cel mai tragic, că „demolatorul” nu plănuise nimic: pur şi simplu, a distrus suporţii unul câte unul, până când platforma de beton a parcării s-a prăbuşit peste el, strivindu-l cu tot cu mini-buldozerul lui.
- un tip care, încercând să-i dovedească unui prieten că un stilou-pistol pe care îl avea nu era de jucărie, ci adevărat, s-a împuşcat cu el în cap.
- un hoţ care a încercat să şterpelească un cablu de oţel din puţul unui lift şi l-a desprins din şuruburi în vreme ce stătea în lift; ascensorul s-a prăbuşit cu el cu tot şi individul a murit.
- un bărbat care a încercat să călătorească agăţând un cărucior de cumpărături de partea din spate a unui tren şi a fost târât 3 kilometri, pierzându-şi viaţa.