Cine este avocatul Pașca, conducătorul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi și ce legături avea înainte de 1989

Conducătorul tezei de doctorat a Laurei Codruț Kovesi, avocatul Viorel Pașca, a avut legături cu Securitatea în tinerețe. Proaspăt ieșit de pe băncile Universiății "Babes Bolyai" Cluj-Napoca el a început să lucreze în procuratură, iar Revoluția din decembrie 1989 l-a prins în poziția de șef al procuraturii județene Timiș. În mod curios, în CV-ul de pe pagina web a Fcaultății de Drept din Timișoara, unde predă drept penal, omite perioada de dinainte de 1991.

Pașca, povestesc revoluționarii, a fost unul din cei 10 procurori care i-au anchetat pe arestații din timpul evenimentelor din decembrie 1989. Conform CV-ului de la facultate, a continuat până în 1998 să fie procuror general la Timișoara, în timp ce alte surse indică faptul că ar fi intrat în avocatură din 1991. Cert este că, din postura de avocat, îndrumătorul tezei de doctorat a lui Kovesi este unul cu notorietate, practic unul dintre ci mai bine cotați din vestul țării.

Profesorul de istorie Adrian Kali, rănit în Revoluție, povestește în cartea sa faptul că Pașca, la ordinul procurorului general adjunct Gheorghe Diaconescu, organizasegrupul de anchetatori care a intrat în penitenciar să audieze revoluționarii săltați de pe străzi.

Între 16 și 18 decembrie 1989 peste 900 de timișoreni au fost arestați. Radu Tinu, fost adjunct al Securității Timiș în perioada la care facem referire, spune că cei luați de pe străzi furaseră din magazinele deja devalizate. Cei în cauză susțin altceva. ”Viorel Pașca era procuror șef al procuraturii județene Timiș în 1989. El a fost cel care a audiat revoluționarii arestați în perioada 16 – 18 decembrie 1989, iar  în perioada 17 – 20 decembrie a audiat răniții, la spital. Primise ordin de la Gheorghe Diaconescu, procurorul general adjunct al României, să organizeze grupul de procurori și un soi de ”cele 10 porunci” despre ce aveau să facă și cum. Au fost aduși într-o sală și la peste 200 de arestați li s-au făcut dosarele ca să fie pedepsiți pe loc. Ideea era că oamenii fuseseră arestați fără să li se întocmească fișe de arest”, povestește Adrian Kali.

Pașca a codus audierile arestaților la Revoluție

Revoluționarul Călin Vasi a fost arestat noaptea de 16 spre 17 pe Podul Michelangelo. A stat la penitenciarul Popa Șapcă până pe 20 decembrie 1989. ”Ne-au dus la anchetă în două ture. Unii procurori făceau recunoaștere printre noi, ne scoteau să ne numere. Aveau poze făcute în timpul manifestațiilor. Ancheta propriu zisă era că ne duceau în săli și ne puneau să scriem ce am făcut, cum am fost arestați. Toți scriam că veneam de la un chef. Procurorii aveau comportamente diferite. Unii erau agresivi. Cel care m-a anchetat pe mine mi-a dat doar una peste cap, amicală pot spune, pentru că i se părea că am fost obraznic”, relatează Vasi.

Ceea ce spun toți arestații din perioada respectivă e că procurorii organizați de Pașca la ordinul lui Diaconescu aveau un mesaj clar pentru revoluționari când le cereau depozițiile. ”Scrieți, că oricum nu contează ce scrieți. Asta ne spuneau. Puteai înțelege orice: că ne dau drumul sau că ne lichidează. Era foarte stresant. Nu știai dacă mai ieși. Lucru indus și de comportamentul lor. Era agresiv în sensul acesta. Îți sugerau că nu mai vezi soarele în libertate. Unii puneau pistolul la tâmpla oamenilor. Pe unii i-au bătut foarte tare. Paznicii de la pușcărie erau mai de treabă”, a mai declarat pentru EVZ revoluționarul Călin Vasi.

Niciun luptător din Decembrie 1989 nu poate spune exact cine a fost procurorul care l-a anchetat. Au aflat ulterior că a existat un grup de 10, organizat și coordonat local de îndrumătorul tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, avocatul Viorel Pașca.

Tinu: ”Pașca a fost un foarte bun procuror”

EVZ relata cu ani în urmă că, bănuit că a fost colaborator al Securității, avocatul Viorel Pasca nu a mai candidat la conducerea baroului Timiș în 2007, după ce i s-a cerut să prezinte un certificat de la CNSAS. 

Procuror-șef în procuratura regimului comunist, Viorel Pașca a recunoscut cu aceeași ocazie, pentru EVZ, că a servit interesele PCR din postura de secretar de partid pe unitate și a mai adăugat că a colaborat cu Securitatea, dar numai de pe poziție instituțională.

Fostul adjunct al Securității Timiș, Radu Tinu, are numai cuvinte de laudă despre fostul șef al procuraturii dinainte de 1989. ”A fost un foarte bun procurer”, spune Tinu. (Sursa foto: Pressalert.ro)