Este bărbat cu studii superioare, are 41 de ani, e căsătorit şi are copii. Acesta este, pe scurt, portretul-robot al întreprinzătorului român, conform unui sondaj efectuat de Consiliul Naţional al IMM-urilor în rândul a 1.723 de firme mici şi mijlocii.
România stă mai bine decât media Uniunii Europene în ceea ce priveşte participarea femeilor la mediul de afaceri. Dacă media UE este de aproximativ 25% de manageri femei, la noi ponderea femeilor care au afaceri este de 34,44%, potrivit rezultatelor sondajului, publicate în Carta Albă a IMM-urilor, ediţia 2011, lansată recent.
"La o asemenea structură a contribuit şi faptul că procentul persoanelor de sex feminin care urmează studii superioare este superior celor de sex masculin", explică realizatorii studiului.
Bărbaţii deţin totuşi majoritatea în lumea afacerilor autohtone cu o pondere de 65,56%.
Aproape şase din 10 mici întreprinzători din România au absolvit studii universitare şi postuniversitare. Studii de doctorat au numai 2% din total, procent similar celor care s-au aventurat să facă afaceri având numai studiile elementare finalizate. Circa 35% dintre antreprenorii români şi-au făcut o firmă având la bază numai liceul absolvit.
Datele din sondaj arată că oamenii de afaceri de la noi nu sunt prea interesaţi să se perfecţioneze prin traininguri. Doar 5,17% dintre aceştia au urmat diferite cursuri în România şi numai aproape 2% în străinătate.
Familia, benefică afacerilor Marea majoritate, peste trei sferturi (76,34%) din antreprenorii români, sunt căsătoriţi şi numai un sfert nu şi-au întemeiat o familie.
Totodată, peste două treimi dintre aceştia au copii. 34% au un singur copil, 31,55% au doi copii, iar circa 4% au mai mult de doi copii.
Circa 30% dintre oamenii de afaceri nu au copii. Autorii studiului explică procentajul ridicat al celor fără copii prin proporţia considerabilă a întreprinzătorilor tineri.
Cea mai mare categorie de vârstă este 35-45 de ani, 35,78%. Aproape 22% dintre oamenii de afaceri au vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. Deşi puţini, 3,73%, sunt şi persoane care s-au apucat de afaceri până la împlinirea vârstei de 25 de ani.
O altă categorie de vârstă numeroasă este cea de 45-60 de ani (34,65%). Peste 60 de ani puţini mai sunt în afaceri, numai circa 4%. Vechimea medie în afaceri este de aproape 11 ani.