Succesorii lui Putin. Cine se bate pe scaunul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cinci funcţionari de rang înalt de la Moscova ar putea prelua puterea în Federaţia Rusă dacă preşedintele ar muri. Printre aceştia nu este nici unul dintre rudele lui Putin, iar personajul cu cele mai multe şanse este unul dintre puținii de care președintele rus ascultă.

Puterea în Rusia, în cazul de deces al lui Vladimir Putin, ar putea fi preluată de unul din cei 5 funcţionari de rang înalt apropiaţi liderului de la Kremlin.

Şansele lui Mihail Mişustin privind puterea în Rusia

În cazul în care Putin ar muri sau ar demisiona subit, Consiliul Federației Ruse are la dispoziție 14 zile pentru a convoca alegeri prezidențiale anticipate. Dacă acesta nu acționează, Comisia Electorală Centrală le va convoca. Iar premierul Mihail Mișuștin ar putea prelua puterea în Rusia.

Totuși, unii consideră că este puțin probabil ca el să fie numit permanent. Având în vedere lipsa sa de popularitate în cercul lui Putin.

Conform BBC, Mișustin a avut „sarcina deloc de invidiat de a salva economia. Dar are puține de spus". Surse apropiate Kremlinului susţin că nu era la curent cu intențiile lui Putin privind invazia din Ucraina.

Dmitri Medvedev

Cunoscut ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, Dmitri Medvedev a fost prezentat ca unul dintre potențialii succesori. Acesta a deținut anterior funcția de președinte din 2008 până în 2012. Înainte de a se retrage din funcție în cadrul unui acord care s-a dovedit ulterior a fi unul aranjat în prealabil.

El a ajuns să fie considerat „polițistul rău” al lui Puțin. I-a numit pe ucraineni „gândaci”şi a lansat amenințări cu „apocalipsa nucleară”.

Medvedev a fost prim-ministru din 2012 până în 2020. De atunci este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Sursa foto: Dmitri Medvedev / Facebook

Serghei Kirienko

Kirienko a fost prim-ministru al Rusiei și șef adjunct al Statului Major din 2016. Este cunoscut drept un membru al cercului apropiat al lui Putin.

Având în vedere rolul său în anexarea teritoriilor ucrainene, se știe că are acces zilnic la președinte. Are relații bune cu toți actorii cheie din elita politică a Rusiei.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Serghei Şoigu

Având în vedere parcursul umilitor al războiului din Ucraina, Serghei Șoigu nu mai poate fi considerat un posibil succesor al lui Puțin. În ciuda faptului că este unul dintre cei mai influenți oameni din Rusia.

Ministrul Apărării a fost votat cândva drept cel mai popular politician după Puțin. Este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului, cei doi petrecându-și adesea vacanțele de vară împreună.

Secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev îl cunoaște pe Putin încă de când au lucrat împreună în KGB și a fost un strateg important atât în invazia din 2014, cât și în cea din 2022 din Ucraina.

Sursa foto: https://www.pravda.com.ua/

Nikolai Patruşev

În vârstă de 71 de ani, se pare că este „una dintre puținele figuri pe care Putin le ascultă". În timp ce fiul său, Dmitri, a fost, de asemenea, prezentat ca un potențial succesor al lui Puțin. Având în vedere poziția sa de ministru al Agriculturii.

De asemenea, alți potențiali succesori pentru puterea în Rusia sunt: primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fostul bodyguard Alexei Dyumin și șeful de cabinet Dmitri Kozak.

Nikolai Patrusev Sursa foto: Wikipedia

Speculaţii privind boala lui Vladimir Putin şi puterea în Rusia

Cancer tiroidian, boala Parkinson sau lepră - sunt doar câteva dintre numeroasele afecțiuni nedovedite despre care se spune că ar fi suferit dictatorul rus în ultimii ani, relatează Independent.

Chiar în cursul acestei săptămâni, Kremlinul a fost nevoit să dezmintă zvonurile conform cărora președintele rus ar fi suferit un infarct în timp ce se afla în dormitorul său.

Încă din momentul în care a preluat puterea, în 1999, Putin s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre cei mai duri politicieni din istoria modernă. Actualul său mandat urmează să se încheie anul viitor. Conform unor modificări radicale ale Constituției, care au fost adoptate în 2020, el s-ar putea afla la conducerea Rusiei până în anul 2036.

Totuși, de la debutul invaziei sale în Ucraina și după pierderea a zeci de mii de soldați, urmările „pariului” său militar au dus la apariția unor fisuri pentru prima dată în cei 20 de ani de conducere. Se speculează că starea de sănătate a dictatorului este precară, iar viitorul Rusiei va fi incert după moartea sa.