Cine a „scurs” informații din dosare către Partidul Șor

Partidul Șor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA), a dat detalii despre dosarul de finanțare ilegală a Partidului „Șor”.

Cine a „scurs” informații către Partidul Șor

Ea a precizat că cercul de persoane care ar fi putut scurge informațiile folosite de Ilan Șor pentru a anunța că vor urma rețineri și percheziții la mai mulți membri ai formațiunii sale se întinde în patru instituții - Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție (CNA), Serciciul de Informații (SIS) și Judecătoria Ciocana.

„Persoanele care au fost vizate au statut în dosarul penal. Conform strategiei pe acest caz s-a mers cu persoana juridică pe acest caz - Partidul Șor și Marina Tauber, persoana din cel mai înalt nivel al acestei formațiuni.

S-a mers cu cele mai culpabile persoane din dosar și mai departe urmează să fie terminate episoade și să fie trimise în judecată dacă sunt suficiente probe de a demonstra vinovăția. Se lucrează și pe parcurs vom anunța dacă ajungem la următoarea etapă - de a fi trimise în judecată”, spune Veronica Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Veronica Dragalin / Sursa foto: Facebook

Cercul de suspecți

„Sunt patru opțiuni de unde ar fi putut avea loc scurgerea. În acel moment dosarul era în gestiune, lucra PA împreună cu CNA și SIS și judecătorii de instrucție.

Cercul de persoane care cunoșteau cine anume erau vizați erau din patru instituții - Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, SIS și Judecătoria Ciocana. Iar aici, cercul de persoane care au scurs această informație, de fapt crește destul de mare, pentru că sunt mai multe persoane la fiecare instituție. Da, a fost pornit un dosar penal, dar mai este încă în gestiune”, a mai adăugat șefa Parchetului Anticorupție la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Partidul Șor știa tot ce fac autoritățile

Reamintim că, în iulie 2022, Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal după ce Ilan Șor a declarat că vor urma rețineri și percheziții asupra mai multor membri ai partidului Șor.

Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a înaintat atunci în Parlament două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Șor Marina Tauber, vizată în două cauze penale legate de acceptarea, cu bună știință, a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup organizat, acțiuni infracționale care se încadrează conform elementelor infracțiunii prevăzute la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, infracțiune prevăzută la art.181/2 alin.(1) din Codul penal.