La marea unire a opoziţiei au pus umărul câteva personaje influente în zona unde afacerile se îmbină cu politica. EVZ vă prezintă suporterii din umbră ai alianţei dintre PSD, PNL şi PC.
Din fotografia de familie în care Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au strâns mâinile întru înfrăţirea liberalilor şi social-democraţilor au lipsit câteva figuri influente care au pus umărul la lansarea noii construcţii politice intitulate Uniunea Social-Liberală (ULS): mogulii Voiculescu şi Patriciu, oamenii de afaceri Buzăianu şi DIP.
Sunt personaje din zona unde businessul se îmbină cu politica, având interese în afacerile cu energie. Au resurse financiare şi putere media. Deocamdată lucrează în "subterane" aşteptând momentul când USL va prelua puterea.
Voiculescu, băgat sub preş
Primul mare absent a fost Dan Voiculescu. Deşi nelipsit de la negocierile pentru configurarea USL, i s-a cerut să nu apară sâmbătă în sala în care s-a semnat actul de naştere a alianţei. A fost condiţia impusă de Ponta. S-a considerat că figura lui Felix ar păta fotografia marii uniri politice. Acest lucru l-a înfuriat extrem pe Voiculescu şi i-a alimentat adversitatea faţă de Ponta.
Liderul din umbră al PC a văzut această îndepărtare din fotografia de grup ca pe o nedreptate. Voiculescu se consideră creierul acestei alianţe pentru care a insistat continuu.
Există însă o consolare. Voiculescu va fi al doilea om în statul social-liberal proiectat de USL. Deşi Ponta a încercat să se distanţeze de mogulul Antenelor, "Felix" a revenit în joc. Este bagajul cu care Antonescu a venit în alianţă. Conform unei înţelegeri verbale între Ponta şi Antonescu, preşedintele PSD va fi nominalizat pentru postul de premier, iar cel al PNL pentru preşedinţia României. Conform Protocolului USL, postul de preşedinte al Senatului a fos rezervat de partidul care va da candidatul la pre şedinţie. Adică de PNL. Iar liberalii l-au rezervat pentru PC, adică pentru Voiculescu. PSD rămâne cu şefia Camerei, rezervată, probabil, pentru Adrian Năstase.
Revine DIP-ul!
O vreme, după ce a fost fugărit din PSD de Vanghelie, s-a retras din prim-planul vieţii publice. DIP-ul este pe cale să revină. Este bagajul cu care Voiculescu vine în alianţa opoziţiei.
DIP-ul este membru al PC şi îl leagă de Voiculescu afacerile cu energie. Are însă o strânsă şi veche prietenie şi cu Adrian Năstase, care a făcut pentru el lobby pe lângă Ponta cu argumentul că este un tip serios, cu resurse, care poate fi de ajutor.
Energie vie şi de la Patriciu
Patriciu este un suporter din umbră al alianţei. Deocamdată. Antonescu l-a rugat să fie mai discret astfel încât imaginea mogulului să nu afecteze noua construcţie politică.
Însăşi Patriciu este extrem de prudent cu apariţiile publice după ce în campania pentru prezidenţiale prezenţa sa a dăunat grav candidatului Mircea Geoană.
Mogulul PNL nu-l înghite pe Voiculescu. Sunt rivali şi pe zona afacerilor cu media, dar şi în cele cu energia.Totuşi, Patriciu a trecut cu vederea alianţa PNL-PC deoarece a înţeles nevoia de Antene a lui Antonescu.
Buzăianu, "un băiat deştept"
De notorietate sunt şi afinităţile cu lideri liberali precum Călin Popescu-Tăriceanu. Cu Tăriceanu se cunoaşte încă de pe vremea când era ministrul industriilor în guvernul CDR. La acel moment Buzăianu, a intermediat un contract între Ministerul Industriilor şi firma Va-Tech pentru retehnologizarea hidro centralei Porţile de Fier.
Din 2008, Buzăianu a renunţat la cetăţenia română pentru cea elveţiană şi locuieşte la Monaco.
PE DRUMURI
Geoană, abandonat de PSD şi de foştii aliaţi Antonescu şi Voiculsecu
Geoană fost abandonat nu doar de propriul partid din care a fost suspendat pentru şase luni, dar şi de fostul aliat politic Crin Antonescu, alături de care a ţopăit pe scena din curtea sediului PSD după exitpollurile care îl anunţau câştigător la prezidenţiale.
A fost abandonat şi de Dan Voiculescu, care şi-a rezervat chiar postul de preşedinte al Senatului. Geoană a fost lăsat în afara noii alianţei, deşi este un precursor al cooperării strânse între PSD, PNL şi PC, şi a fost promotorul fervent al unificării opoziţiei.
Geoană este considerat un fel de piază-rea, iar aliaţii săi nu vor să-şi mai amintească momentul trist când, pierzând alegerile, le-a năruit toate visele de putere.