Sute de oameni merg să se roage la crucea ridicată lângă mormântul înconjurat de flori, unde la începutul lunii decembrie în 1989 a fost aşezat trupul lui Arsenie Boca aşa cum i-a fost dorinţa.
Cele mai multe informaţii despre el se găsesc în teancurile de dosare din arhivele Securităţii.
Zian Boca, asa cum l-a chemat înainte de călugărie, s-a născut în Vata de sus, în Hunedoara în 1910 şi se spune că de mic era înclinat spre singuratate şi probleme de religie, iar în liceu colegii îi spuneau "sfântul", relatează ştirileprotv.ro.
Ar fi vrut să devină aviator, dar familia nu putea sa îi întreţină studiile la Bucureşti şi alege facultatea de Teologie din Sibiu. Invaţă să îşi controleze instinctele prin voinţă şi se ajută de studiile făcute de Mircea Eliade în Orient.
După terminarea studiilor teologice se înscrie la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti unde studiaza picture, iar în paralel, studiază şi medicina.
În notele date Securităţii se arată că în timpul studentiei s-a incercat atragerea sa în Mişcarea Legionară, dar a refuzat. Dupa terminarea studiilor la Bucuresti trăieşte câteva luni la Muntele Athos, iar în 1939 este călugarit şi primeşte numele de Arsenie. Este trimis la mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, iar după ce începe razboiul, la mânăstire încep să vină oameni de toate vârstele şi treptele pentru a-şi spune necazurile lor. Arsenie Boca le vorbeşte despre Dumnezeu şi viaţa curată.
In 1943 intră în atenţia autorităţilor, după ce într-o nota din 5 iunie un informator îşi exprimă bănuiala că preotul este un "înfocat legionar". In 1945, Arsenie Boca este arestat pentru cateva saptamani. In 1948, este arestat din nou şi acuzat că i-a susţinut pe luptătorii anticomunişti din munţii Făgăraş, conform sursei citate.
Este eliberat ulterior şi se hotărăşte mutarea lui la mânăstirea Prislop, lângă Haţeg. La sfârşitul lui 1948 ajunge aici, însă Securitatea îl urmăreşte în continuare, iar în dosarul din 25 iulie 1949 se arată că la mânăstire veneau 2000-3000 de pelerini.
În zona Făgăraşului începe să umble vorba că preotul Arsenie e sfânt.
În 1951, tot pe motiv că a facut parte din Mişcarea Legionară este din nou arestat pentru 12 luni şi trimis la munca silnica la Canal. După ispăşirea pedepsei se reîntoarce la Prislop şi odata cu el şi oamenii care îl căutau.
Preotul Nicolae Bordasiu are acum 92 de ani, dintre care aproape 10 ani a stat inchis in temnitele Securitatii. Parintele Arsenie i-a schimbat viata. L-a intalnit prima data in 1945, la Sambata. Apoi a stat a stat timp de 7 ani ascuns pentru că statul comunist îl condamnase la 20 de ani de închisoare pentru legaturi cu Mişcarea Legionară. O vreme a stat într-o casă în Timişoara cu gândul să treacă graniţa, dar părintele i-a spus că nu e bine să facă asta.
La scurt timp, Arsenie Boca este arestat din nou pentru legătura pe care o avea cu Bordasiu şi este eliberat un an mai târziu, când se întoarce tot la Prislop, cu Securitatea pe urme. In 1959, călugării sunt scoşi din mânăstiri, iar Prislopul ajunge cămin de bătrani. Calugarului Arsenie i se interzice sa mai slujeasca şi este obligat să işi radă barba şi să renunţe la straiele călugăreşti. După o lungă pribegie prin Bucuresti se angajeaza pictor la atelierele Patriarhiei.
O vreme locuieste impreuna cu fosta stareta a manastiri Prislop, maica Zamfira, care în dosare are indicativul Bety. Securiştii i-au urmărit peste tot.
In perioada calugariei la Sambata şi Prislop, preotul Arsenie scrie cartea "Cararea Imparatiei". Cartea cuprinde de la talcuirea scripturii si pana la elemente de matematica, genetica si logica. Si mai scrie o carte – “Cuvinte vii” - in care aduna predicile rostile la Prislop, in total 137.
In 1968 se pensioneaza şi incepe pictarea bisericii de la Draganescu, langa Bucuresti, numită şi "capela sixtina a ortodoxiei romanesti". Lucrează aici mai bine de 15 ani.