Oficiul European de Statistică (Eurostat), arată că aproape jumătate (49,8%) din datoria guvernamentală a României era deţinută anul trecut de corporaţiile financiare.
Datoria guvernamentală a României era deţinută anul trecut de corporaţiile financiare, în timp ce nerezidenţii deţineau 46,3% şi entităţile rezidente nefinanciare 3,9%, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Ţara cu cel mai ridicat procentaj
În raportul proaspăt publicat se arată că la nivelul UE, în 2019, au existat diferenţe semnificative privind datoria. Cel mai ridicat procentaj al datoriei publice deţinut de nerezidenţi se înregistra anul trecut în Cipru (80%), Lituania (76%), Letonia (74%) şi Estonia (70%). În contrast, cel mai ridicat procentaj al datoriei guvernamentale deţinut de corporaţiile financiare era în Danemarca (74%), Suedia (73%), Croaţia (67%) şi Italia (66%).
Anul trecut, în UE, mai puţin de 10% din datorie era deţinută de entităţi rezidente nefinanciare, cu excepţia Ungariei (28%), Maltei (26%), Portugaliei (15%) şi Irlandei (11%).
Ţara cu cel mai mare procentaj al titlurilor de creanţă
La finalul lui 2019, titlurile de creanţă au fost principalul instrument financiar în aproape toate statele membre ale UE. Cel mai ridicat procentaj se înregistra în Cehia (92% din totalul datoriei guvernamentale), Ungaria, Spania şi Slovenia (toate cu 87%), Malta şi Franţa (ambele cu 86%).
Tările în care împrumuturile predomină
În contrast, împrumuturile predomină în Estonia (88%) şi Grecia (81%). Utilizarea împrumuturilor este de asemenea relativ ridicată în Cipru (41%), Suedia (33%), Croaţia (29%), Luxemburg (28%) şi Portugalia (27%). Numerarul şi depozitele reprezintă în general un procent relativ mic din datorie, cu excepţia Portugaliei (13%), Irlandei (11%) şi Italiei (9%).
Suedia, cu cel mai mare procent al datoriei pe termen scurt
În datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat) se arată : 21% din totalul datoriei guvernamentale având scadenţa mai mică de un an, Suedia înregistra în 2019 cel mai ridicat procent al datoriei pe termen scurt în rândul celor 27 de state membre UE, înaintea Portugaliei (18%), Italiei (15%), Ungariei şi Danemarcei (ambele cu 11%).
Potrivit aceluiaşi raport prezentat de Eurostat, aflăm că la polul opus, aproape întreaga datorie (mai mult de 98%) este pe termen lung în Lituania, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Cehia, relatează Agerpres.