Cinciş, lacul gunoaielor, salvat doar cu voluntari

La cea mai amplă acţiune de ecologizare organizată pe malurile Lacului Cinciş, de lângă Hunedoara, 200 de voluntari au reuşit să strângă peste 100 de metri cubi de gunoi în patru ore.

Situat într-o zonă naturală superbă, cu un luciu de apă de peste 800 de hectare, Lacul Cinciş este una dintre cele mai solicitate destinaţii hunedorene pentru ieşirile la iarbă verde, apă, soare şi grătare.

Terenurile de pe maluri sunt proprietăţi private, iar cele rămase neîngrădite sunt la dispoziţia oricui. Majoritatea celor care frecventează zonă lasă gunoaiele pe iarbă sau în apă.

Primăria Teliuc, comună pe raza căreia se află lacul, nu a reuşit să rezolve problema decât parţial, amplasând mai multe containere pe marginea drumului de acces şi organizând, în lunile aprilie-mai, acţiuni de curăţare în zonele intens frecventate.

Organizatorii evenimentului, Asociaţia Z.A.M. (Zbor, Atitudine, Multiculturalitate), îşi propun să ceară fonduri europene pentru aplicarea unei soluţii care să limiteze poluarea cu resturi menajere în una dintre cele mai frumoase zone de agrement ale României.     

Voluntari din Hunedoara, Cluj, Timişoara şi Bucureşti

Asociaţia hunedoreană Z.A.M. şi-a propus, la începutul anului, să încerce în această primăvară o acţiune de ecologizare amplă, mai ales că primăvara ajung în Cinciş, pe lângă gunoaiele rămase de peste ani, şi cele aruncate de locuitorii satelor de pe valea Cernei, râul care alimentează lacul.

Asociaţia amintită a reuşit să mobilizeze şi alte ONG-uri din ţară, iar sâmbătă, pe lângă voluntarii hunedoreni, la Cinciş au ajuns şi tineri din oraşe ca Timişoara, Cluj-Napoca sau Bucureşti.    

Pe cont propriu

Deşi au avut promis sprijinul mai multor instituţii judeţene şi locale, când s-au prezentat la treabă, sâmbătă dimineaţa, voluntarii au constatat că pot conta doar pe sprijinul societăţii private de salubritate care funcţionează pe raza comunei Teliuc.

„Aveam nevoie de mai multe bărci pentru a aduna şi gunoaiele din apă, dar şi pe cele de pe malul nordic, unde nu este drum de acces (dar unde mai ales pescarii ajung pe o cărare, după ce ocolesc câţiva kilometri prin pădure - n.r.).... Chiar şi aşa, în patru ore, am strâns 1.500 de saci de gunoaie ce au fost compactate şi duse unde trebuie. Numărul voluntarilor a fost pe măsura aşteptărilor noastre, dar implicarea autorităţilor a fost cu totul sub aşteptări. De promis ne-au promis mulţi sprijin, dar de ajutat ne-au ajutat mai puţini”, spune purtătorul de cuvânt al proiectului Eco Cinciş 2010, Mircea Oegar.

Primarul comunei Teliuc, Daniel Pupeză, declară că, începând din acest an, va aplica amenzi proprietarilor de terenuri pe care sunt lăsate gunoaie.

„Am trimis deja somaţii tuturor proprietarilor de terenuri de pe malurile lacului şi, dacă nu se vor conforma, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 80 şi 160 de lei. Ei trebuie să le îngrijească”.

Primarul spune că proprietarii trebuie ori să îşi îngrădească suprafeţele şi să perceapă taxe de campare, metodă aplicată cu succes de unii localnici, ori trebuie să le curăţe cel puţin o dată pe săptămână.    

„Numărul voluntarilor a fost pe măsura aşteptărilor noastre, dar implicarea autorităţilor a fost cu totul sub aşteptări. De promis ne-au promis mulţi sprijin, dar de ajutat ne-au ajutat mai puţini.“, MIRCEA OEGAR, purtător de cuvânt al proiectului Eco Cinciş 2010   

PROIECT DE VIITOR

Ecologizare pe bani europeni     

Reprezentanţii Asociaţiei Z.A.M. spun că ecologizarea de sâmbătă este doar o mică parte din întregul demers ce vizează Lacul Cinciş.

În perioada următoare, vor întocmi un studiu de impact, apoi vor începe redactarea unui proiect în baza căruia vor solicita o finanţare europeană pentru găsirea şi aplicarea unei soluţii care să limiteze poluarea cu resturi menajere în una dintre cele mai frumoase zone de agrement ale României.

„La Cinciş face mizerie toată lumea, dar aproape nimeni nu se gândeşte că, atunci când se întoarce, îşi pune pătura pe sticla aruncată-n urmă cu două săptămâni. Autorităţile, până acum, nu au reuşit să rezolve problema. Nu înţelegem şi nu vrem să mai tolerăm această situaţie. Vrem ca lucrurile să se schimbe aici, cât mai repede cu putinţă”, spune preşedintele asociaţiei, Bogdan Leucuţa.