Cinci strategii ca sa traiesti mult si bine

Nu te stresa, ca sa ai plamani sanatosi, evita mancarurile condimentate daca vrei sa nu ai dureri de stomac si consuma cel putin doi litri de lichide pe zi pentru a-ti proteja rinichii.

Un mod de viata echilibrat, cu o alimentatie fara grasimi si cu miscare zilnica, iti poate garanta sanatatea intregului organism, sustin medicii. Pastreaza-ti calmul si nu sta in fum de tigara daca vrei sa ai plamani sanatosi. Pe de alta parte, o dieta bogata in fructe si legume si saraca in condimente te fereste de bolile de stomac.

Nu lua medicamente fara sa tii cont de sfatul medicului si bea cel putin doi litri de lichide pe zi ca sa nu ai probleme cu rinichii, te sfatuiesc specialistii.

Nu manca mult dintr-odata ca sa nu ai dureri de stomac. „Excesul de alimente produce distensia stomacului cu secretii abundente de acid clorhidric. In timp, creste capacitatea stomacului si te vei obisnui sa consumi cantitati mari de alimente. Mai bine mananca mai des si mai putin, decat o data pe zi, in cantitati mari”, te sfatuieste Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica nr. 2 din Braila.

Alimentele condimentate, precum ardeiul iute sau boiaua irita, mucoasa stomacului. Nici produsele conservate cu nitriti, cum sunt unele mezeluri, nu sunt bune pentru stomac deoarece duc la aparitia cancerului gastric. Mananca in schimb legume si fructe. Acestea contin minerale si vitamine ce previn oxidarile care imbatranesc tesuturile.

Nu sta in fum de tigara si aeriseste incaperile ca sa ai plamani sanatosi. „Fumatul activ si pasiv irita caile respiratorii, cauzand bronsite si cancer pulmonar. In plus, nu sta in curenti de aer rece, nu te stresa si mentine-ti imunitatea ca sa nu faci tuberculoza”, te sfatuieste Magdalena Ciobanu, pneumolog la Institutul „Marius Nasta” din Capitala.

Curata frecvent (cel putin o data pe an) instalatiile de aer conditionat, pastreaza corect umiditatea aerului si aeriseste camerele, ca sa diminuezi expunerea la acarieni. Mobilierul nou din PVC si unele mochete emana substante volatile ce irita caile respiratorii, cauzand tuse si mancarimi ale nasului. 

Nu exagera cu proteinele si sarea ca sa nu ai probleme cu rinichii. „Un regim echilibrat, bogat in legume si fructe, fara exces de proteine alimentare si de sare iti mentine rinichii sanatosi. Consuma 2-2,5 litri de lichide, vara, chiar mai mult. Antiinflamatoarele nesteroidiene si antialgicele sunt toxice pentru rinichi daca nu sunt luate dupa sfatul medicului”, explica Loredana Pop, medic nefrolog la Spitalul Universitar CFR nr. 2 din Bucuresti.

Fa controale regulate, cel putin o data pe an la medic pentru a depista din timp hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau adenomul de prostata, care, netratate corespunzator, pot cauza in timp probleme grave de sanatate.

Evita produsele de tip fast-food ca sa-ti protejezi ficatul. Ideal ar fi sa eviti pe cat posibil consumul de carne de porc, slanina sau produse de tip fast-food  deoarece „sufoca” ficatul si duc la cresterea in dimensiuni a acestuia. Ficatul gras impiedica asimilarea nutrientilor, duce la scaderea tesutului muscular si la cresterea celui adipos. In plus, te vei simti mai obosit si vei avea tulburari de coagulare a sangelui.

Si alcoolul dauneaza ficatului. „Enzimele hepatice incearca sa distruga alcoolul si nu se vor mai ocupa de detoxifierea organismului”, explica neplacerile consumului de alcool medicul Doru Cristian Gavrila.

Consuma legume si peste ca sa-ti intaresti inima. Legumele, fructele si carnea cu colesterol redus, cum este cea de pui fara piele si de peste oceanic, mentin vasele de sange sanatoase.

„Consuma putina sare deoarece aceasta creste tensiunea arteriala. Dulciurile favorizeaza aparitia diabetului, boala ce creste riscul cardiovascular si depunerea colesterolului pe vase”, explica Luminita Iliuta, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu”, din cadrul Spitalului Fundeni, Bucuresti.

Renunta si la fumat daca vrei sa tii departe problemele de inima deoarece acest viciu creste de zece ori riscul de boli cardiovasculare. Consuma 2,5 litri de lichide pe zi ca sa eviti deshidratarea, iti recomanda cardiologul. Deshidratarea afecteaza vasele de sange si duce la depunerea colesterolului pe vase.

Pentru creier si oase

Scapa de rutina ca sa ai o minte tanara

O dieta sanatoasa iti protejeaza inclusiv sistemul nervos si pe cel osos. Modifica din cand in cand traseul catre serviciu ca sa feresti creierul de monotonie. Rutina reduce abilitatea creierului de a face fata unor situatii inedite. In timp, apar frustrarile si depresia.

„Nu intra in rutina serviciu, casa, mancat, somn. Iesi in aer liber sau modifica-ti ruta catre serviciu. In plus, nu te feri sa inveti cat mai multe lucruri inca de mic, iar odata ajuns la pensie, foloseste-ti creierul daca vrei sa tii departe dementa senila. Poti avea o minte tanara si la 70 de ani”, afirma Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti. Mergi pe jos 30 de minute zilnic ca sa ai oase tari si ca sa nu pierzi calciul din ele.

Alimentele bogate in vitamine, calciu si proteine mentin oasele puternice. "Nu face exces de zahar, alcool si tutun deoarece ingreuneaza circulatia, iar oasele pierd calciu si minerale, devenind fragile. Mergi zilnic pe jos o jumatate de ora sau fa un sport complex precum inotul”, recomanda Marius Filip, ortoped la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta din Bucuresti. Totusi, nu juca baschet sau handbal deoarece se pot produce tasari care afecteaza articulatiile.

Copiii trebuie sa evite traumele incheieturilor, deoarece fracturile se pot suprapune cu cartilajele de crestere, cauzand deformari ale acestora.