Cinci reguli de aur ca să nu aveţi probleme când staţi la soare

Aplicaţi cremele de protecţie cu 30 de minute înainte de sta la soare, nu vă expuneţi dacă urmaţi tratamente cu anumite antibiotice sau sedative şi purtaţi haine închise la culoare sau care au fibre tratate pentru fotoprotecţie.

1. Crema se dă înainte înainte de a sta la soare, inclusiv pe urechi

Înainte să va expuneţi la soare trebuie să aplicaţi o cremă cu un spectru larg de protectie solară şi în acelaşi timp rezistentă la apă pe întreg corpul. Aplicaţi inclusiv pe picioare, nas, urechi şi buze, chiar cu 30 de minute înainte de a pleca de acasă. "Cremele de protecţie au nevoie de timp ca să îmbibe stratul superficial al pielii, stratul cornos. Ele trebuie să strabată mai multe rânduri de celule, de aceea este bine să le aplicăm înainte de a ajunge în soare şi nu chiar pe plajă pentru a avea un beneficiu real", explică dermatologul Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti. Cu cât crema pe care o folosiţi are un grad de protecţie mai ridicat, cu atât veţi fi mai bine protejaţi împotriva razelor ultraviolete. Medicii explică şi cum acţionează cremele. "În cremele de protecţie solară există dou tipuri de ingrediente: unele care reflectă lumina şi altele care o absorb si o neutralizează. Sunt doar patru ingrediente active care realizează această performanţă. Ingredientele reflectorizante au dezavantajul că dau o tenta alb-sidefie cremei, dar asigură o protecţie mai bună datorită microparticulelor". Aproximativ 30 de grame de cremă ar trebui să fie suficiente pentru a vă proteja timp de două ore. Ulterior, aplicarea trebuie repetată. Motivaţia este simplă. Pielea transpiră şi secretă sebum astfel încât stratul de cremă se deterioreaza şi protecţia scade aproximativ după două ore de la aplicare.

2. Hainele închise la culoare protejează mai bine de ultraviolete Razele ultraviolete sunt mai puternice între orele 10 şi 16, chiar dacă cerul este înnorat. Vă puteţi proteja cu umbreluţe de plajă, pălării cu boruri largi, ochelari de soare, bluze şi pantaloni cu mânecă lungă. În general, hainele din ţesături închise la culoare şi strâmte protejează cel mai bine pielea de efectele nocive ale soarelui. Dacă ţesătura este transparentă, ea este penetrată şi de razele ultraviolete.

"Culorile închise ale ţesăturilor asigură o protecţie mai bună decât hainele deschise la culoare, dar din păcate păstrează şi căldura. În prezent, se fabrică ţesături sintetice cu fibre tratate special pentru fotoprotecţie în orice culoare şi care nu reţin deloc căldura. Aceste ţesături asigură o protecţie de 97% şi sunt recomandate celor care lucrează în soare, fac sporturi în aer liber sau celor care au boli de piele induse de lumină", mai explică Mihaela Leventer.

3. Evitaţi alcoolul la plajă. Deshidratează Consumul de băuturi alcoolice, fie şi în cantităţi mici, grăbeşte procesul de deshidratare. În plus, transpiraţia sau voma, stări asociate de cele mai multe ori cu consumul excesiv de alcool, determină o deshidratare şi mai ridicată. 4. Nu stați la soare dacă luaţi sedative Dacă urmaţi vreun tip de tratament, este indicat să cereţi părerea medicului curant înaite de a vă expune pentru o perioadă îndelungată la soare. Unele medicamente cresc sensibilitatea la razele solare, iar altele pot fi afectate de temperaturi ridicate. "Unele medicamente ca tetraciclina, doxiciclina, unele sedative, cele care conţin isotretinoin, şi multe, multe altele au efect fotosensibilizant adică predispun pielea la pătare şi arsură. De aceea, în cursul acestor tratamente este interzisă plaja, chiar şi cu cremă de fotoprotectie. Sunt multe medicamente care îşi pierd calităţile la lumină de aceea se vând în sticluţe opace sau brun-închis", mai explică specialistul Mihaela Leventer.

5. Alegeţi creme cu factor ridicat pentru copii Cremele pentru copii sunt inscriptionate cu menţiunea “pentru uz pediatric". Sunt recomandate doar cremele cu factor de protecţie peste 30, 40, 50+. Cremele cu factor sub 30 nu asigură o protecţie suficientă pentru micuţi.