Evenimentul Zilei > Actualitate > Cinci motive pentru care să cumperi sau nu o casă acum
Cinci motive pentru care să cumperi sau nu o casă acum

Cinci motive pentru care să cumperi sau nu o casă acum

După un blocaj de mai bine de un an, cei care au interese directe aruncă pe piață informații referitoare la creșterea prețurilor.

E momentul propice pentru a trece la fapte sau preţurile mai scad? EVZ a colectat, de la analişti, un set de argumente pro şi contra, după ce unii agenţi spun că preţurile au crescut în luna martie.
Piaţa imobiliară nu dă, deocamdată, semne de redresare – cumpărătorii sunt puţini şi se lasă greu convinşi să umble la portofel, în timp ce proprietarii abia se îndură să mai scadă din pretenţiile financiare.

Războiul nervilor este departe de final. Un imbold artificial al pieţei vine din partea reprezentanţilor portalurilor ce afişează anunţuri imobiliare. Aceştia susţin, la unison şi – culmea, chiar în aceeaşi zi – că „proprietarii de apartamente s-au săturat de criză”. Nimeni nu i-a întrebat însă şi pe cumpărători. Aceia care negociază până la ultimul leu, văd numeroase locuinţe până se hotărăsc asupra uneia şi care consideră, oricum, că preţurile mai pot scădea.

Este momentul perfect pentru a cumpăra un apartament, fiindcă preţurile sunt mici, spun unii specialişti. Însă mai e loc de scăderi, spun alţii. În plus, e posibil să existe adevărate oportunităţi, odată cu executările silite care se vor înmulţi în perioada următoare.

PRO ŞI CONTRA

Războiul nervilor în imobiliare: cine cedează primul  

Cei care au nevoie de o locuinţă, dar mai pot aştepta o perioadă, ar putea avea de câştigat.

Iată câteva motive pentru amânarea investiţiei.

1. Materialele de construcţie sunt cu 30% mai ieftine faţă de acum doi ani. Prin urmare, şi blocurile care se dezvoltă acum vor putea fi vândute la preţuri mai bune. În plus, cei care deţin un teren şi-ar putea construi o casă cu mai puţini bani.

2. Preţurile mici pot ascunde un dezvoltator în prag de insolvenţă şi, implicit, un proiect care nu va fi livrat niciodată. Sunt o serie de dezvoltatori aflaţi în colaps întrucât, din cauza vânzărilor scăzute, n-au mai primit bani de la bancă.

„Cumpărătorul care caută oferte speciale trebuie să fie bine informat, atât despre piaţă, cât şi despre proprietatea dorită, pentru că există situaţii disperate care pot să se tranforme în aşa-zisele ţepe pentru cumpărători”, avertizează Cătălin Apetrei, managing partner Coldwell Banker.

3. Băncile pot prelua ansambluri pentru a le scoate la licitaţie sub preţul pieţei. Acesta ar fi, potrivit unor specialişti, momentul în care preţurile vor atinge cel mai scăzut nivel.

4. Ar mai putea scădea dobânzile la credite. Este mesajul pe care băncile se văd nevoite să-l pună în aplicare, după ce Banca Naţională a redus dobânda-cheie de două ori în acest an.

5. Preţurile ar mai putea scădea, mai ales la locuinţele vechi, pe fondul instabilităţii economice şi al creşterii şomajului. Grijile privitoare la siguranţa zilei de mâine îi împiedică pe mulţi să se arunce la achiziţii consistente.

„Sunt unii care nu pot cumpăra, din cauza neliniştilor din piaţă şi a condiţiilor de creditare. Cei care au bani consideră că achiziţia nu e urgentă şi mai pot aştepta pentru un preţ mai bun”, spune Adrian Şişchin, de la Re/max.

De ce să cumperi acum

Există însă şi o serie de argumente care indică rentabilitatea unei achiziţii în acest moment.

1. Sunt proprietari/dezvoltatori în situaţii disperate, astfel că se pot negocia preţuri foarte bune. În cazul în care banii se plătesc într-un termen scurt, reducerile pot fi de până la 7%.

2. Preţurile sunt cu aproape 40% mai mici decât acum doi ani. „Preţurile sunt mici şi nu vor mai rămâne aşa mult timp, astfel că Romania Invest, ca fond de investiţii, a decis că e o perioadă bună pentru achiziţii”, susţine Nimrod Zvik, de la Be Igloo.

3. Un ansamblu început acum se va finaliza în doi-trei ani. În condiţiile în care nu se mai cumpără locuinţe off plan, acestea vor apărea pe piaţă abia în următoarea perioadă.

4. Preţurile de vânzare sunt foarte apropiate de cele de construcţie. Asta pentru că, în perioada 2007-2008, toate costurile erau foarte mari. Lipsa clienţilor a forţat însă dezvoltatorii să scadă din profituri.

5. Există posibilitatea finanţării direct de la dezvoltator. În situaţia unei pieţe stabile, această oportunitate ar dispărea. Mulţi dezvoltatori oferă variante mai bune decât băncile şi pe termen mai scurt, de până la 10 ani. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: