Cinci greşeli care vă pot afecta sănătatea

Consumarea salatelor cu sosuri de la fast-food şi lipsa somnului sunt printre cele mai frecvente greşeli pe care le fac şi cei care cred că trăiesc sănătos.

Cuvântul „salată“ îi face pe oameni să creadă că mănâncă sănătos, însă dacă peste ea se adaugă sosuri e ca şi cum ai mânca hamburger la castron, avertizează nutriţioniştii citaţi de publicaţia americană „Prevention“. Mai puţin de opt ore de somn pe noapte, creşteri în greutate care nu sunt luate în seamă, nefolosirea aţei dentare pe lângă periuţă şi ignorarea durerilor sunt alte greşeli stupide, care vă pot afecta grav sănătatea. Nutriţioniştii americani şi români le explică şi oferă soluţii pentru a nu avea de suferit. 1. Comandaţi salate cu maioneze sau crutoane la fast-food. Astfel de adaosuri cresc numărul de calorii cu până la 200-300. „Salatele cu sosuri intră în aceeaşi categorie cu burgerii. Aceste sosuri sunt făcute din maioneză, ceea ce înseamnă că aduc în organism grăsimi“, subliniază Alina Dia, medic specialist diabet şi nutriţie la Centrul medical „Sănătatea ta“, din Capitală.

O soluţie pentru ca salata să aibă puţine calorii este să renunţaţi la diferitele tipuri de brânză sau la crutoane, cum sunt cele din salatele Cesar. Înlocuiţi salatele simple, din câteva frunze verzi şi câţiva morcovi, cu cele dintr-o varietate de legume. Pentru gust, adăugaţi o linguriţă de ulei de măsline şi lămâie. 2. Uitaţi să folosiţi aţa dentară. Chiar persoanele care au grijă de dantura lor uită să folosească aţa dentară o dată pe zi sau cel puţin de două ori pe săptămână, cum este recomandat. „Dintele are patru sau, după caz, cinci feţe. Putem să curăţăm cu relativă uşurinţă cu ajutorul periuţei trei dintre ele, care sunt mai mari şi mai bine expuse în cavitatea bucală. Feţele dintelui în contact cu dinţii vecini sunt mai greu de abordat“, explică Bogdan Bader, medic stomatolog BB Clinic, Bucureşti.

Scobitorile nu pot înlocui aţa dentară, pentru că dimensiunea lor nu le permite să pătrundă în spaţiile înguste dintre dinţi. În plus, cele de lemn se pot rupe cu uşurinţă şi pot rămâne între dinţi. „Sunt două tipuri de aţă dentară care pot fi utilizate: din nailon impregnat cu ceară sau fără. Cele cu ceară sunt indicate când dinţii sunt înghesuiţi şi nu putem introduce aţa de dinţi obişnuită“, mai spune stomatologul. 3. Evitaţi cântarul. „Este tipic pentru oameni să nu dorească să primească un răspuns când ştiu că au o alimentaţie nesănătoasă“, explică Kelly Brownell, director al Centrului Yale de Boli de Nutriţie, fobia de cântare. Veţi şti dacă alimentaţia dumneavoastră este una echilibrată dacă urmăriţi cel puţin săptămânal schimbările de greutate, spun specialiştii.

Dacă observaţi o creştere în greutate mai mare de 2,5 kilograme, este indicat să luaţi măsuri. Cântăriţi-vă dimineaţa, fără haine, după ce aţi fost la toaletă. 4. Dormiţi insuficient. Privarea de somn duce în timp la stări de anxietate şi depresie, arată mai multe studii. De asemenea, lipsa a opt ore de somn compact pe noapte duce la crearea unui dezechilibru hormonal care are ca rezultate dezvoltarea depozitelor de grăsime şi reducerea capacităţii organismului de a arde grăsimi.

În plus, diferite cercetări arată că femeile care dorm mai puţin de opt ore pe noapte timp de 10 ani au un risc mai crescut de a avea o afecţiune cardiacă. 5. Ignoraţi durerile. Oamenii ocupaţi, în special, nu iau în considerare durerile de spate, indigestiile, oboseala care nu mai trece. Un studiu realizat pe 1.725 de femei din Canada care sufereau de cancer ovarian a arătat că toate au avut simptome înainte de a fi diagnosticate (balonare, dureri abdominale, sângerări), însă jumătate dintre ele le-au ignorat pentru mai mult de trei luni înainte de a merge la medic.

În România, situaţia este şi mai dramatică, majoritatea cazurilor de cancer fiind depistate în stadiu avansat. Pentru a vă proteja sănătatea, faceţi anual analize, familiarizaţi-vă cu simptomele bolilor grave, informaţivă în legătură cu factorii de risc la care sunteţi expuşi şi spuneţi medicului orice problemă mai puţin obişnuită pe care o constataţi.