Cinci ani de Guantanamo

Mai multe asociatii pentru apararea drepturilor omului au organizat, in cursul acestei saptamani, evenimente pentru a marca implinirea, pe 11 ianuarie, a cinci ani de la infiintarea centrului de detentie de la Guantanamo, iar o delegatie a acestora intentioneaza sa manifesteze chiar in Cuba, in fata bazei militare.

Aceasta a cincea aniversare a infiintarii taberei de detentie pentru teroristi „este o zi trista pentru noi, in America”, a afirmat Wells Dixon, avocat la Centrul pentru drepturile constitutionale, care coordoneaza apararea detinutilor. „Dupa cinci ani, Guantanamo este un esec total, un esec absolut”, a apreciat el.

Autoritatile americane au infiintat centrul de detentie pentru a-i putea interoga pe suspecti departe de privirile presei, insa armata a recunoscut ca majoritatea detinutilor nu au informatii foarte valoroase si ca multi dintre acestia nu sunt criminalii sangerosi la care se astepta opinia publica.

Multi suspecti, putini teroristi Dintre cei peste 700 de detinuti, originari din circa 40 de tari, care au trecut pe la Guantanamo, 380 au fost repatriati si, in multe cazuri, nu au fost inculpati.

Analizand anul trecut documente ale armatei americane, juristii au ajuns la concluzia ca numai 8 la suta dintre detinuti au fost considerati drept combatanti al-Qaida, iar marea majoritate a suspectilor au fost predati de vanatori de recompense.

In prezent, la Guantanamo se mai afla 395 de detinuti. Autoritatile americane intentioneaza sa trimita 60-80 dintre acestia in fata unui tribunal militar exceptional si sa repatrieze alti 86, rezervandu-si dreptul de a retine, pe termen nedefinit, alti 230 de suspecti, fara a-i inculpa.

Daca imaginile primelor custi in aer liber unde erau tinuti suspectii au facut inconjurul lumii, detinutii au fost transferati rapid in celule amenajate special, iar in decembrie 2006 armata a inaugurat o inchisoare moderna, construita dupa modelul penitenciarelor de maxima securitate.

Inchisi aproape permanent in celule de foarte mici dimensiuni, confruntati de cinci ani cu incertitudinea legata de soarta lor, detinutii au fost supusi, in primii ani, unor interogatorii foarte dure. Conform documentelor armatei si ale FBI, suspectii sunt tinuti luni de zile in izolare totala sau interogati cate 20 de ore pe zi timp de saptamani la rand.