CIFRE OFICIALE: Deficitul bugetar a crescut cu 2 miliarde de lei într-o singură lună

În primele șase luni ale anului, deficitul bugetar a fost de 0,5% din PIB faţă de 1,05% din PIB, deficitul aferent aceleiaşi perioade a anului precedent. Astfel, în primul semestru al anului 2014, deficitul s-a redus cu 3,2 miliarde lei faţă de aceeași perioadă din 2013, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice.

Față de deficitul înregistrat în primele cinci luni ale anului, deficitul a crescut însă cu peste 100%, de la 1,58 miliarde de lei, în perioada ianuarie-mai, la 3,4 miliarde de lei, în perioada ianuarie – iunie. 

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 100,4 miliarde lei, în primele șase luni, reprezentând 15,2% din PIB, cu 2,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: contribuţiile de asigurări sociale (+1.477,5 mil. lei), impozite și taxe pe proprietate (+957,8 mil. lei), accize (+1.086,9 mil. lei), impozitul pe profit (+689,5 mil. lei), TVA (+459,3 mil.lei), au anunțat Finanțele. 

Încasările din taxele pe proprietate au crescut cu cu 5,2%, iar cele din taxe pe utilizarea bunurilor cu 3,6% şi venituri nefiscale cu 2,2%. 

Sumele rambursate de U.E. în contul plăţilor efectuate s-au diminuat cu 10,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu menţiunea că în bugetul general consolidat, sunt înregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor ai căror beneficiari sunt instituţiile publice, nefiind incluse şi cele destinate sectorului privat.

Cheltuieli mai mari cu personalul

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 103,9 miliarde lei, s-au redus atât în termeni nominali, cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali. 

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,4% ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei şi plaţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești, scrie În comunicatul Finanțelor. 

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea cea mai importantă înregistrându-se la fondul naţional de asigurări sociale de sănătate, respectiv 11,3%, datorită plăţii arieratelor și implementării Legii nr. 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr. 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale. 

Cheltuielile cu dobânzile s-au redus cu cu 1% datorită scăderii randamentelor la licitaţiile emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark, dar și a subvențiilor acordate, cu 4,7%. 

 

Foto: Ioana Petrescu, ministrul Finantelor