După ce în această săptămână șapte români, cei mai mulți bolnavi de cancer, au câștigat în instanță dreptul de a primi tratamente de ultimă generație, noi date despre lipsa unui tratament esențial apar astăzi.
La un eveniment organizat astăzi, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, a avertizat că în jur de 60 la sută dintre bolnavii care au nevoie de radioterapie nu au acces la tratament.
Buşoi a precizat că bolnavii care au recomandare de radioterapie pot avea acces la aparate vechi sau pot fi nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare pentru a primi tratamentul.
"După calculele celor de la nivel european, şi într-un fel seamănă cu ceea ce estimam noi pe vremea când eram la Casa de Sănătate, în jur de 60% din pacienţi au în acest moment o problemă de acces la radioterapie. Fie trebuie să se ducă în centre private, şi cei mai mulţi evident nu-şi pot permite, fie nu fac deloc radioterapie, fie merg în străinătate. Oricum, e clar că sunt centre insuficiente şi sper ca programul Băncii Mondiale, care înţeleg că a început, să fie o bună oportunitate de a avea aparate noi în spitalele publice”, a spus fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), după terminarea conferinţei "Drepturile pacienţilor bolnavi de cancer din Europa", ce a avut loc sâmbătă, la Bucureşti.
Europarlamentarul PNL a adăugat că trebuie găsită o formulă, poate asemănătoarea cu cea aplicată în cazul dializei, ca statul să plătească costul real al radioterapiei centrelor private.
Astfel, susţine el, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să plătească nimic, iar costurile acestei terapii vor fi mai scăzute, pentru că va exista flux mai mare de pacienţi.
"România are probleme importante în tratarea pacienţilor de cancer. Accesul la radioterapie cred că este cel mai scăzut dintre toate ţările europene. Aici este o chestiune pentru care trebuie repede găsită o soluţie, pentru că până la urmă atunci când sunt pacienţi în stadiul de a face radioterapie, cei mai mulţi dintre pacienţi chiar au o şansă de vindecare. (...) Medicamentele foarte scumpe, foarte inovative, pentru cazurile grave de cancer prelungesc supravieţuirea, îmbunătăţesc starea, trebuie folosite, trebuie promovate, poate multe dintre ele nu vindecă, dar pacienţii care au nevoie de radioterapie de cele mai multe ori au o şansă de vindecare şi neavând acces la radioterapie, e chiar o crimă să nu încerci să găseşti soluţii", a explicat Cristian Buşoi.
Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a adăugat că, în România, există peste 100.000 de bolnavi de cancer.