Ciclonul care a zguduit Europa este pe cale să atingă România. Elena Mateescu, directorul ANM, ne oferă o privire detaliată asupra a ceea ce ne așteaptă.
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa este pe cale să ne viziteze.
Elena Mateescu, directorul ANM, ne-a oferit o imagine clară a situației.
„Ne aflăm la periferia acestui ciclon, care afectează o bună parte din Europa, însă fenomenele nu vor avea intensitatea celor în care el are centrat nucleul”, a declarat directorul ANM.
Ciclon în România
Se așteaptă precipitații începând din noaptea de joi spre vineri în Banat. Va ploua în Muntenia, sudul Crișanei și al Transilvaniei.
În zona înaltă a Carpaților Meridionali, ar putea exista precipitații mixte. Vântul ar putea avea intensificări, la viteze de peste 40-50km/h.
Directorul ANM anunță că vor fi temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal pentru această perioadă. Ar putea ajunge la valori între 8 și 21°C.
Ultima zi a iernii cu ciclon
Mâine, în ultima zi a iernii 2023-2024, este anticipat un record istoric pentru luna februarie.
Va fi o abatere termică de 6,8°C față de normalul termic al lunii.
Este posibil ca întregul sezon de iarnă 2023-2024 să fie cel mai cald din istoria recentă. Având o abatere termică a sezonului de 4°C, depășește recordul din iarna anterioară de 3,5°C.
Cum va debuta primăvara?
Chiar și luna martie va începe într-un context de vreme caldă.
Vineri, sâmbătă și duminică, ecartul termic va varia între 9°C și 19°C, a declarat directorul ANM pentru Antena 3.
De joi, temperaturile ar putea ajunge la 11-12°C în partea de vest și sud. În Moldova, s-ar putea ajunge la 10°C.
Prognoza meteo la început de primăvară. Revin ninsorile
Potrivit meteorologilor de la AccuWeather, deși temperaturile au fost mai ridicate decât în mod obișnuit pentru luna februarie și chiar au atins până la 20 de grade Celsius în weekendul trecut, se așteaptă ca în luna martie să revină ninsorile în unele zone ale țării.
Acestea vor fi însoțite de scăderea temperaturilor, creând condiții specifice sezonului rece.
Este esențial ca locuitorii să fie pregătiți pentru aceste schimbări meteorologice și să ia măsuri adecvate pentru a se adapta la condițiile în schimbare.