Ciclismul din România s-a mutat în Bulgaria. Campania EvZ S.O.S Sportul românesc

Pentru că în țara noastră nu există un velodrom modern, Campionatele Naționale s-au desfășurat la Plovdiv.

Cotidianul „Evenimentul zilei” demarează o campanie care prezintă problemele sportului românesc. Regresul gimnasticii, fotbalului, handbalului masculin și al atletismului este o realitate și are la bază organizarea defectuoasă, lipsa banilor sau dezinteresul și nepriceperea factorilor de decizie. Pentru reclamarea diverselor probleme puteți folosi adresa officeredactie@evz.ro.

 

Velodromul de la Dinamo, în degradare

Ciclismul românesc este unul dintre sporturile marginalizate din punct de vedere al investițiilor și al mediatizării. Realitate paradoxală, ținând cont de faptul că „pedalatul” a devenit în ultimii ani un sport național. Săptămâna trecută, Campionatele Naționale de Ciclism s-au desfășurat în Bulgaria, la Plovdiv!

Și asta pentru că, oficialii federației au găsit în țara vecină un velodrom modern, pregătit să organizeze astfel de competiții. Prin comparație, velodromul aflat în incinta Complexului Sportiv „Dinamo” este într-o stare avansată de degradare. Recent s-a vorbit despre construirea unui nou stadion de fotbal pe locul dedicat cicliștilor, dar proiectul a fost abandonat.

Mircea Brebene este antrenor în „sportul cu pedale” și lucrează la clubul Olimpia București. Întrebat care ar fi principalele probleme cu care se confruntă practicanții ciclismului răspune: „Banii și infrastructura”.

„Unii au probleme cu greutatea, au nevoie să facă mișcare”

„Noi ne antrenăm pe la „Lia Manoliu”, pe unde putem, prin jurul stadionului, dar acolo e dificil pentru că e trafic ridicat. Am 20 de copii. Interes există. Mulți prind drag de ciclism uitându-se la Turul Franței sau la Turul Italiei. Sunt copii aduși de părinți, ca să pedaleze. Unii au probleme cu greutatea, au nevoie să facă mișcare. În ultima perioadă lumea a devenit interesată de ciclism”, ne-a declarat antrenorul.

Clubul Olimpia asigură suport tehnic pentru sportivi, dar nu suficient. „Avem biciclete, dar nu destul de multe. Cei mici trebuie să vină cu ele de acasă. Despre ciclism se poate spune că este un sport destul de scump. Mai ales dacă vorbim de la un nivel ridicat al performanței”, a mai precizat Mircea Berebene.