INCREDIBIL. CIA l-a descoperit pe HITLER, VIU, în Columbia, în 1954
- Simona Stupar
- 31 octombrie 2017, 18:35
Agenția americană a primit informații despre un bărbat care semăna foarte tare cu liderul nazist, trăia într-o comunitate de foști agenți ai serviciilor secrete germane, unde lumea i se adresa cu apelativul „Fuhrerul” și era salutat cu salutul nazist
Conform unor rapoarte declasificate ale CIA, Hitler ar fi trăit în Columbia în anii 1950. Philip Citroen, un fost ofițer SS, le-a spus agenților că dictatorul nazist trăia în orașul Tunja, la 135 km de nord de Bogota, în mijlocul unui grup de foști naziști.
Citroen susținea că bărbații îl numeau Fuhrerul, îl salutau cu respect și îl tratau cu adulație. A oferit chiar și o fotografie în care apărea un bărbat care semăna foarte mult cu Adolf Hitler.
Agenții americani nu au luat în serios ceea ce susțineau un fost soldat SS, totuși șeful CIA din Caracas a transmis aceste dezvăluiri șefilor săi, însoțite de o fotografie.
Dosarul respectiv a ieșit acum la suprafață după ce jurnalistul columbian Jose Cardenas a transmis pe Twitter file din dosarul arhivat al CIA, care a fost declasificat în anii ”90, scrie Daily Mail.
Fostul ofițer nazist Philip Citroen susținea că a vizitat orașul în timp ce lucra la o companie de căi ferate, unde i-a fost prezentat „un bărbat care semăna izbitor și susținea sus și tare căp este Hitler”. Documentul precizează: „Citroen susținea că l-ar fi cunoscut pe acest individ, într-un loc numit Residencies Coloniales, care este, potrivit sursei, suprapopulat cu foști naziști germani. Potrivit lui Citroen, nemții care trăiesc în Tunja îl urmează pe acest Hitler și îl idolatrizează, așa cum idolatrizează trecutul nazist, i se adresează cu apelativul Fuhrer și îl salută cu salutul nazist”.
În fotografia de la dosar apare Citroen lângă un bărbat care seamănă la înfățișare cu dictatorul nazist, aceasta fiind o dovadă a poveștii pe care o spunea Citroen.
Agenții au scris această istorie într-un memo informal, nu l-au crezut pe informator, dar nici nu au aruncat la coșul de gunoi această ipoteză, oricât de incredibilă părea. Dar în 1955 un al doilea bărbat, identificat cu numele de cod Cimelody-3, le-au relatat agenților aceeași poveste. Cimelody a declarat că Citroen, care trăia atunci în Venezuela, susține că se află în legătură cu „Hitler” o dată pe lună, în timpul vizitelor sale regulate în Columbia, unde lucra pentru compania olandeză KNSM Royal Dutch Shipping.
Cimelody a oferit și el o fotografie în care ar fi Citroen și un bărbat, iar pe spatele pozei scria un nume: Adolf Schuttlemayer. Adolf ar fi plecat din Columbia, în ianuarie 1955, în Argentina, deși nu se știe exact unde. După această discuție, agenții au decis să scrie despre asta într-un raport oficial, care a fost trimis superiorilor lor. Totuși, recomandau ca cercetările pe acest caz să nu continue, pentru că ar însemna eforturi enorme și posibilități foarte reduse de a se stabili ceva concret.
Mii de naziști se crede că au fugit în America de Sud, după căderea celui de-al Treilea Reich, printre aceștia numărându-se Josef Mengele, „îngerul morții de la Auschwitz”, și Adolf Eichmann, arhitectul Holocaustului. Paraguay, Columbia, Brazilia, Uruguay, Mexic, Guatemala, Chile, Ecuador și Bolivia sunt state cunoscute că au adăpostit foști membri ai regimului lui Hitler. Argentina este cea mai renumită detinație pentru că președintele Juan Peron a fpst un simpatizant recunoscut al nazistului șef, și a încercat activ să recupereze membri ai regimului său din Europa.
În dimineața de 30 aprilie 1945, Adolf Hitler s-a împușcat în cap, în buncărul său din Berlin, în timp ce soția sa, Ava Braun, s-a sinucis folosind cianură.