Churchill, arogant cu galezii

Fostul premier britanic Winston Churchill, personalitate cu rol decisiv în cel de-al doilea război mondial, a oferit un răspuns plin de sarcasm unor oficiali care propuneau o întâlnire pentru dezbaterea statutului limbii galeze.

Într-o scrisoare datată la 3 decembrie 1941, Partidul Parlamentar Galez îi scria premierului britanic despre necesitatea unei întâlniri pe tema: limba galeză.

Totuşi, Marea Britanie se afla în plin război. La 7 decembrie, ziua în care japonezii bombardau Pearl Harbour, galezii primeau un răspuns de la Churchill.

"Oricât de mult aş vrea să mă întâlnesc cu delegaţia Partidului Parlamentar Galez, regret că, având atâtea sarcini şi neştiind cu care să încep, îmi este imposibil să găsesc o dată liberă" - răspunsul lui Churchill

Petiţia galezilor viza punerea pe picior de egalitatea a galezei cu engleza, cel puţin în domeniul administrativ şi juridic. Legea galeză din 1535-1542 prevedea că engleza este singura limbă care poate fi folosită în domeniul juridic şi în alte domenii publice.

Abia în 1993, la peste jumătate de veac după scrisoare către Churchill, galezii au primit ceea ce doreau: engleza şi velşa sunt pe picior de egalitate la Cardiff.

Limba galeză

Galeza (velşa) este o limbă de origine celtică. Doar o cincime din populaţia Ţării Galilor vorbeşte limba, restul fiind vorbitori de engleză.

Limba diferă destul de mult de engleză. "Bună!" se spune cam la fel, adică "Helo" (cu un singul "l"), faţă de englezescul "Hello". În schimb, dacă vrei să-i spui unui galez "Bună ziua!", trebuie să te chinui să pronunţi "Prynhawn da!". "Mulţumesc" se spune "Diolch".