Chrome, sistemul de operare doar pe net

TEST EVZ . Pe netbook-urile făcute de Google împreună cu Acer şi Samsung îţi faci toată treaba pe internet.

Timp de o săptămână, reporterii EVZ au testat un Chromebook, un netbook special care funcţionează cu sistemul de operare Chrome, proiectat de cei de la Google.

Acest sistem funcţionează exclusiv pe internet şi, practic, am încercat să vedem cum e să-ţi faci toate activităţile de pe un computer, pe internet. Softurile se descarcă din magazinul virtual

Chromebook se deschide în aproximativ şapte secunde. Ca să intri în sistem trebuie să introduci un cont de gmail. Interfaţa sistemului de operare al Google e, de fapt, browser-ul Chrome.

Aplicaţiile cele mai utile, pentru scriere, editare foto sau audio, care substituie softurile pe care le folosim zi de zi, se regăsesc în Web Chrome, magazinul online de softuri al acestui sistem de operare.

Am găsit numeroase aplicaţii utile, pentru ajunge instat în contul de mail Yahoo sau Gmail, unele care îţi trimit notificări de pe reţelele de socializare sau te anunţă instant dacă echipa preferată de fotbal a dat gol.

Pentru că sistemul este exclusiv online, informaţiile, fişierele personale se ţin pe sistem de tip cloud computing, precum Dropbox, Box.net sau Google Docs. Rulează de pe stick

Nu are unitate pentru CD, însă are două intări USB şi cititor de carduri. În urma testelor noastre am observat că poate rula fişiere de pe stick-uri.

Timp de o săptămână am reuşit să facem majoritatatea lucrurilor pe care le făceam pe un laptop normal, cu un sistem de operare clasic. Singurul impediment rămâne internetul. Dacă nu ai net, Chrome nu poate fi folosit. În România, aceste gadgeturi vor fi lansate în următoarele luni. În America se vând cu preţuri cuprinse între 349 şi 500 de dolari. ALTERNATIVE

Aplicaţii utile

AVIARY. Te ajută să-ţi redimensionezi fotografiile, să le tai, şi are diverse filtre care se regăsesc şi pe softurile clasice de editat poze. De asemenea, există o variantă a aplicaţiei prin care poţi edita fişiere audio. GOOGLE DOCS. E o alternativă la Microsoft Word. Poţi scrie documente de tip word, prezentări, să vizualizezi documente Excel sau PDF. ACHSHAR PLAYER. Rulează melodii de tip mp3 şi poate fi o alternativă pentru Winamp. LOCAL MEDIA PLAYER. Poţi viziona filme în formatele suportate de Flash Player şi HTML5. Citiți și:

  • Google oferă un milion de dolari hackerilor care sparg browserul Chrome
  • INCREDIBIL: Chrome a depăşit Internet Explorer
  • RĂZBOIUL BROWSERELOR: Firefox a pierdut definitiv. Urmează IE