CHRISTIAN MITITELU: Schimbarea dusmanilor

Ar putea aduce retragerea din Irak vreun beneficiu ipotetic occidentului?

La Bagdad continua macelul: 135 de morti deunazi, in explozia unui camion-capcana. La Washington, adversarii razboiului nu pot strange destule voturi in Senat pentru a contesta decizia presedintelui de a intari efectivele din Irak.

Sfarsitul conflictului, descris de fostul consilier pentru securitate nationala Zbigniew Brzezinski drept "o nenorocire istorica, strategica si morala", nu se intrevede. Prelungirea prezentei americane in Irak, sustine dl Brzezinski,  va duce, probabil, la o confruntare cu Iranul. Vor fi suficiente un pretext, o provocare sau o actiune terorista imputabila Teheranului.

De partea sa, presedintele Iranului nu rateaza o ocazie de a intretine incordarea. Urmeaza sa anunte un important pas inainte in procesul de imbogatire a uraniului; o sfidare la adresa Consiliului de Securitate ONU.

Cum poate fi evitata o extindere a conflictului? E previzibil ca retragerea trupelor americane va duce la prabusirea guvernului irakian si la intensificarea razboiului civil sunnito-siit.

Iranul ar deveni o supraputere zonala, capabila sa manipuleze importantele minoritati siite din tarile arabe limitrofe. Arabia Saudita si Egiptul, sunnite, ar putea fi tentate sa intervina in favoarea coreligionarilor lor, aflati - dupa aproape un mileniu - in defensiva.

Dar terorismul? Bin Laden nu uraste doar America, ci mai cu seama regimurile islamice care nu se calauzesc dupa preceptele sectei fundamentaliste saudite. Iar in ochii lui si ai multor sunniti, siitii sunt niste eretici, daca nu chiar tradatori ai credintei.

Astfel, retragerea SUA ar putea deschide calea unei conflagratii regionale pe vechea falie religioasa care imparte lumea musulmana. S-ar estompa insa perceptia ca, de la atacul terorist din 11 septembrie, asistam la un conflict intre occident si lumea islamica.

Reflectoarele istoriei s-ar muta pe o confruntare si mai sangeroasa, intramusulmana. Pentru America ar insemna o infrangere politica si chiar militara, compensata insa de o posibila victorie propagandistica la scara istoriei.