CHRISTIAN MITITELU: Democratia simulata

Alegerile de duminica pentru 14 consilii regionale din Rusia au fost o repetitie instructiva pentru apropiatul scrutin parlamentar si apoi cel prezidential. 

Kremlinul nu avea de ce sa se teama, cand peste o treime dintre cetateni cred ca sistemul sovietic este mai potrivit, un sfert sunt multumiti de cel actual si doar 16% vor democratie occidentala. De altfel, alegerile au fost castigate detasat de partidul presedintelui Putin, Rusia Unita.

Si totusi, prudenta a fost la ordinea zilei. Pragul electoral a fost ridicat, blocand accesul indezirabililor, numarul minim de votanti necesar pentru validarea scrutinului a fost redus, iar de pe buletinele de vot a disparut optiunea de a-i respinge pe toti candidatii.

Mai mult, sub pretextul consolidarii multipartitismului a aparut o a doua formatiune proprezidentiala, Rusia Justa. In acest fel, opozitia nu se va limita la Partidul Comunist. In schimb, blocul reformist Yabloko a fost impiedicat sa candideze la Sankt Petersburg deoarece s-ar fi gasit prea multe semnaturi false pe listele de sustinere.

Criticii reproseaza Kremlinului ca marginalizeaza opozitia adevarata si simuleaza democratia. Presedintele Putin a promis ca va reconstrui un stat puternic, de drept. Statul a redevenit puternic gratie uriaselor rezerve si exporturi de hidrocarburi.

S-a simtit in tonul discursului pe care l-a rostit la München si din insinuarea ca Rusia nu a pierdut Razboiul Rece, ci i-a pus capat de bunavoie. In schimb, statul de drept intarzie sa apara. Tribunalele nu sanctioneaza abuzurile autoritatilor.

Procuratura nu-i descopera pe autorii recentelor asasinate. Rafuieli violente intre grupuri de interese au existat si sub mandatul Eltan, dar cei ucisi misterios nu includeau, in general, adversari ai regimului.

Intr-un climat de intimidare este greu sa construiesti alternative politice bazate pe platforme. Se va ajunge ca lupta politica sa se dea doar intre partide constituite ca sa-l sprijine, de la guvern sau din opozitie, pe presedintele zilei si eternii comunisti, distribuiti in rolul "raului mai mare". Democratia va fi intr-adevar simulata.