CHRISTIAN MITITELU: Asaltul de la Moscheea Rosie

Presedintele Pakistanului, un important pion al Americii in lupta impotriva terorismului, este confruntat cu o criza majora.

Pakistanul a fost creat ca stat al musulmanilor din India coloniala. Guvernarile democratice deficitare au alternat cu regimuri militare. Generalul Musharraf a preluat puterea in 1999.

A revenit apoi la o forma de democratie, pastrand prerogative majore, intre care aceea de a dizolva parlamentul si, contrar promisiunilor, sefia armatei. In absenta fostilor premieri exilati, conteaza pe un partid obedient care sa-i voteze dictatele si pe o Curte Suprema docila.

Nesigur de sprijinul Curtii daca ar fi sa-si prelungeasca abuziv mandatul, Musharraf ceruse demisia presedintelui prea independent al acesteia. Judecatorul a refuzat si a antrenat fortele democratice in proteste care au culminat cu ciocniri violente la Karachi.

Mai recent, Musharraf s-a vazut sfidat de militanti islamici baricadati cu femei si copii in Moscheea Rosie, din centrul capitalei Islamabad. Moscheea era de mult un viespar primejdios. I-a sprijinit si ii emuleaza pe talibanii din Afganistan si se opune politicii proamericane a presedintelui.

„Brigazile de moravuri” provenind din scolile atasate moscheii au terorizat si sechestrat cetateni, inclusiv cateva maseuze din China. De aceea, asaltul impotriva ocupantilor este un gest de natura sa-l reapropie pe Musharraf de criticii sai laici.

Este si gestul pe care-l astepta Washingtonul, care l-a sprijinit cu fonduri si arme, contand pe el in lupta impotriva terorismului. Presat de americani sa combata mai energic focarele extremiste din zonele tribale semi-autonome si de la granita cu Afganistanul, presedintele vrea sa demonstreze acum ca poate impiedica un derapaj islamic in capitala.

Pe de alta parte, daca bilantul final al asaltului va fi o baie de sange, avertismentul militantilor ca martiriul lor va declansa revolutia islamica ar putea avea ecou in randul credinciosilor de la tara si al saracilor din orase. Iar clericii de la Moscheea Rosie nu sunt lipsiti de simpatizanti in randul politicienilor si al fortelor de securitate.