Chirurgie robotică de ultimă generație pentru cancerul pulmonar

Sursa foto: Arhiva companiei

Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces în cazul afecțiunilor oncologice din țara noastră. Anual, peste 10.000 de români mor din cauza acestei boli, care este adesea diagnosticată prea târziu. Chirurgia robotică și, în mod special, tehnica uniportală de utimă generație pot contribui la prelungirea speranței de viață atunci când afecțiunea este depistată în stadiile incipiente.

Potrivit datelor Societății Române de Pneumologie, aproape 2,3 milioane de români suferă de o boală respiratorie. Iar cancerul pulmonar continuă să fie cea mai frecventă cauză de deces din țara noastră în cazul afecțiunilor oncologice.

Conform specialiștilor, principala cauză a incidenței crescute a cancerului pulmonar o reprezintă stilul de viață al românilor. „În România avem o incidență crescută a fumatului – în toate formele sale de consum –, mai ales în rândul tinerilor. În plus, mai intervin o serie de factori favorizanti, pecum sedentarismul, managementul ineficient al stresului, alimentația defectuoasă și gradul scăzut al educației medicale la nivelul populației”, explică dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică la Spitalul Memorial Băneasa.

Pentru reducerea riscului apariției afecțiunilor pulmonare, lăsatul de fumat este o măsură imperativă, dar nu și suficientă. Decizia trebuie însoțită de controale medicale repetate ale aparatului respirator pe o perioada de minimum 15 ani după renunțare. Pentru a putea surprinde eventuala apariție a cancerului pulmonar în stadiu incipient, când chirurgia reprezintă un tratament eficient. În plus, schimbarea stilului de viață, prin adoptarea unei diete de protecție și a unui nivel crescut de activitatea fizică, poate aduce beneficii certe cu privire la calitatea și durata vieții.

Persoanele expuse riscului de cancer pulmonar

Conform specialistului, cancerul pulmonar este, în general, asimptomatic până în stadiile avansate. Iar rata de deces crescută în țara noastră se datorează majoritar prezentării tardive la medicul specialist. Din acest motiv, pacienții aflați în situația de risc – precum persoanele în vârstă de peste 45 de ani fumătoare de cel puțin 20 ani, cele cu expunere profesională la noxe sau cu cazuri de cancer pulmonar în familie – trebuie să facă în mod regulat controale la medicul pneumolog.

„Nu trebuie să așteptăm apariția simptomelor caracteristice. Precum expectorația cu sânge, tusea cu caracter persistent care durează peste trei săptămâni și nu se ameliorează prin tratamentul simptomatic specific, durerea toracică, lipsa de aer la efort sau scăderea în greutate fără explicație. Persoanele la risc trebuie să facă screening anual după vârsta de 45 ani. Există o diferența enormă între rata de supraviețuire în stadiile incipiente, în care tratamentul chirurgical asigură vindecarea, și stadiile avansate (IV), în care, din nefericire, supraviețuirea pacienților este limitată în timp, cu tratamente costisitoare și o calitate a vieții afectată sever”, subliniază dr. Bosînceanu.

Ce presupune procesul de diagnosticare

În cazul depistării unor semnale ce pot anunța prezența bolii, pacienții trebuie să realizeze, la recomandarea medicului pneumolog, un examen specific (fibrobronhoscopic) prin care se prelevează mostre de țesut din leziunea suspectă, care sunt trimise spre analiză la laboratorul de anatomie patologică. În anumite cazuri, pentru punerea diagnosticului pot fi necesare examene mai complexe. Precum cel de echo endoscopie bronșică (EBUS) sau realizarea unei puncții de biopsie pentru obținerea mostrei de țesut.

După confirmarea diagnosticului de cancer pulmonar, este necesar să se stabilească dacă tumora identificată este localizată sau s-a extins în organism (metastază), precizează medicul. De asemenea, trebuie decis dacă tumora se poate extrage complet printr-o intervenție chirurgicală. Dar și dacă funcția respiratorie și cardiacă a pacientului permit intervenția chirurgicală.

Toate aceste decizii presupun efectuarea mai multor examene medicale. Ulterior, după realizarea bilanțului complet, situația pacientului se analizează în comisia multidisciplinară specializată („Tumor board”). Aceasta, în final, propune un plan de tratament personalizat, adaptat fiecărui pacient.

Dr. Mugurel Bosînceanu este specializat în chirurgia robotică uniportală. Sursa foto: Arhiva companiei

Tratamentul chirurgical, singura soluție

„În tumorile pulmonare depistate în stadiile incipiente (I și II), situație în care tumora are doar agresivitate locală, adică nu s-a extins, tratamentul chirurgical este singura cale de urmat. Prin intervenție se extirpă chirurgical lobul pulmonar în care este situat cancerul. După intervenție nu mai urmează alte tratamente, ci doar monitorizarea radiologică pe parcursul a minim 10 ani”, a explicat dr. Bosînceanu.

Metodele chirurgicale prin care se abordează cancerul pulmonar includ de la cele clasice, care implică o incizie intercostala mare, de 20-25 centimetri, la tehnicile chirurgicale videoasistate sau de chirurgie asistată de robot, unde cea mai avansată tehnică, disponibilă și în România, este chirurgia robotică uniportală, care se realizează printr-o singură incizie de 4 centimetri.

„Avantajul chirurgiei robotice uniportale față de toate celelalte metode este dat de faptul că implică o singură incizie, de dimensiuni reduse. Iar pacienții experimentează cele mai mici dureri, ceea ce le permite să se recupereze mai rapid. Nu stau în reanimare și se externează în cel mai scurt timp. Alături de profesorul Diego Gonzalez Rivas, pionierul chirurgiei toracice uniportale și cel mai experimentat chirurg toracic la nivel internațional, am dezvoltat tehnica chirurgiei robotice toracice uniportale începând din 2021, în cadrul Centrului de chirurgie toracică al Spitalului Memorial Băneasa. Pacienții români pot beneficia de expertiza deosebită a centrului nostru. Precum și de experiența inegalabilă a profesorului Rivas, care vine în fiecare lună la București pentru a opera cele mai complexe cazuri de tumori pulmonare alături de echipa noastră”, a declarat dr. Bosînceanu.

Avantajele chirurgiei robotice

Chirurgia robotică uniportală se recomandă tuturor pacienților cu cancer pulmonar, în principal în scop curativ, în stadiile incipiente de boală sau în scop paleativ, în stadiile avansate, la pacienți selecționați. De asemenea, în cadrul centrului, numeroase alte afecțiuni toracice, care se pot opera clasic, se pot trata și prin chirurgie robotică uniportală.

Tehnica asigură medicului chirurg o vizibilitate superioară oricărei alte metode, precizează dr. Bosînceanu. Camera robotică și consola oferă o vedere 3D perfectă a câmpului operator și a structurilor anatomice.

Chirurgia robotică uniportală aduce o serie de beneficii importante și pacientului. Precum o pierdere minimă de sânge – cât o seringă de recoltare de sânge pentru analize. Dar și recuperarea rapidă și completă. Datorită faptului că se face o singură incizie, mică, pacienții au dureri minime. Și se externează în a doua zi după operație. Practic, stau doar două nopți în spital. Reintegrarea în viața socioprofesională se realizează și ea foarte repede. Majoritatea pacienților au nevoie între 3 și 7 zile pentru a se recupera complet.

„Suntem centrul european cu cea mai mare expertiză în chirurgia robotică toracică uniportala. Alături de colegii mei și de profesorul Rivas, oferim pacienților noștri cea mai avansată chirurgie posibilă la acest moment pe plan mondial. De asemenea, avem acces la cea mai bună și modernă tehnică de chirurgie robotică. În cadrul Centrului de chirurgie toracică al Spitalului Memorial Băneasa, 97% dintre intervenții sunt realizate robotic asistat. Iar operațiile durează mai puțin de două ore”, a mai precizat dr. Mugurel Bosînceanu.

Centrul din cadrul Spitalului Memorial Băneasa este și centru de training internațional pentru chirurgi din toată lumea cu experiență deja în chirurgia robotică toracică și organizează în perioada 25-27 noiembrie 2024 cea de a VII-a ediție a Masterclass-ului de Chirurgie Toracică Robotică Uniportală, la care vor participa 20 de chirurgi din 15 țări.