Scandalul din Sănătate nu pare să cunoască liniște deoarece acuzațiile aduse ministrului Victor Costache nu au fost lămurite nici pe sfert. Angajații din unitățile sanitare aparținând rețelei de stat sunt foarte îngrijorați de propunerile ministrului de a subvenționa și spitalele private. În afara acuzațiilor aduse de sindicatul medical, au apărut informații în presă care arată că la mijloc e vorba și de interese. Surse din mediul politic susțin că, în cursul ședinței de Guvern de azi, 4 februrie, va fi pe ordinea de zi și Ordonanța de urgență prin care accesul furnizorilor privați de servicii medicale la programele naționale de sănătate ale CNAS este liberalizat. Ministrul, însă, e în drum spre Franța.
Sindicatul Promedica a adus mai multe acuzații ministrului Sănătății, după ce acesta a anunțat măsurile de management pe care le va lua, cu intenția de a aduce pacientul și în clinicile private în baza programelor naționle finanțate cu bani de la stat. Costul total al acestor programe naționale de sănătate este de circa 1,3 miliarde de euro, iar banii nu provin de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci din buget.
Angajații din Sănătate, reuniți în sindicatul Promedica, l-au atenționat și i-au reproșat mai multe lucruri ministrului Victor Costache. Punctăm cele mai importante dintre ele, pentru că încă nu există o clarificare pertinentă din partea decidenților.
1.”Este un joc incorect și nedemn, ce pare să fie făcut în favoarea giganților privați din sănătate. Prin acțiunile întreprinse până acum, ministrul sănătății a arătat loialitate mai mult sistemului privat de sănătate, din care provine și unde lucrează în continuare”.
2.”Transferul a zeci de milioane de euro de la stat la privat trebuie să fie însoțit, în mod obligatoriu, și de norme de protecție pentru angajații din sistemul privat. O dată cu aceste modificări, tot mai mulți medici vor alege să lucreze în privat. Vorbim în definitiv de oameni care vor lucra în privat pe bani publici și care trebuie să fie protejați la locul de muncă”.
3.Ministrul și echipa ministerială sunt acuzați că ”servesc unor interese private”, în loc să ”construiască un sistem, cu adevărat, în interesul binelui public”.
4.Faptul că ministrul Costache și secretarul de stat Horațiu Moldovan continuă să își desfășoare activitatea în spitalele private Polisano și Sanador le aduce reproșul că ”asumarea de a conduce sistemul de sănătate nu poate să fie cu jumătate de normă”. Li se cere ”să dovedească implicare, dorința de a face ceva cu adevărat ajutător pentru sistem, să vină cu soluțiile atât de mult așteptate de fiecare om din această țară”.
- ”Asistența de urgență, care se adresează majorității populație, va avea de suferit”, susțin sindicaliștii. În opinia lor, ”posibilitatea spitalelor private de a accesa (programul național) AP (Acțiune Prioritară) înseamnă că serviciile de Terapie Intensivă din spitalele de urgență vor avea mai puțini bani, fiindcă o parte din ei o să fie dirijați către privat”.
Pentru toate acestea, Sindicatul Promedica solicită demisia ministrului Sănătății, Victor Costache.
Ce ne-a spus ministrul!
@Doi chirurgi cu averi mari, făcute în rețeaua privată, ajunși decidenții sistemului sanitar
Ministrul Victor Costache ne-a oferit în grabă niște explicații. Spune că nu se pune problema destabilizării sistemului de sănătate publică din unitățile de stat, ci că tot ce a gândit el și echipa sa sunt în favoarea pacientului care va beneficia de aceste programe naționale (inclusiv pentru infarctul miocardic acut) și în spitalele private din țară, cu o dotare mai bună. Pacienții nu vor mai pleca spre clinici din străinătate, unde costurile sunt decontate tot de stat în multe situații.
Ne-a mai spus că Ordinul care a suscitat atât de multe acuzații conține 10 modificări, care corectează multe lucruri ce erau în defavoarea pacientului.
A menționat spitalele private Sanador și Monza pentru infarctul miocardic fiindcă sunt singurele din București, la fel cum spitalul Polisano este singurul din regiunea din jurul Sibiului, a mai menționat ministrul, negând că ar exista un conflict de interese, chiar dacă atât el, cât și secretarul de stat conf. univ. dr. Horațiu Moldovan, reputați chirurgi cardiologi, operează cu contract la Sanador și Polisano.
Suspiciunile s-au accentuat în momentul în care ziarul Libertatea a publicat datele din declarațiile de avere ale lui Victor Costache și Horațiu Moldovan, legați nu doar prin profesie ci și printr-o relație de cumetrie.
Ministrul este finul secretarului de stat, iar ambii au câștigat bani mulți din activitatea medicală pe care au desfășurat-o în rețeaua privată. Ajungând la cârma Ministerului Sănătății și luând măsuri ce par a favoriza spitalele private din care provin se pune problema că au interesul de a nu-și diminua averile prin activitatea managerială în care au fost cooptați politic de către PNL.
Dacă despre Victor Costache se știe că a activat 10 ani în Franța, unde este și membru al Colegiului Medicilor, iar Academia Medicală Franceză îi recunoaște meritul pentru intervenții în premieră mondială, despre dr. Horațiu Moldovan se cunoaște că a lucrat la Institutul de cardiologie C.C.Iliescu, iar din 2013 este șef secție chirurgie cardiovasculară la spitalul clinic Sanador, unde și operează cazuri dificile.
Declarația de avere a secretarului de stat Horațiu Moldovan din 2019, publicată de Libertatea, arată că acesta a câștigat foarte bine atât anul trecut (23.049 euro lunar), cât și de-a lungul timpului. Nu este de condamnat, dar, așa cum am spus, există suspiciunea că va acționa ca manager al sistemului sanitar în așa fel încât să-și păstreze averea nu să o diminueze prin ocuparea vremelnică a unui post politic.