Poziţia FMI în ceea ce priveşte Ordonanţa creditelor populaţiei 50/2010 este "oarecum excesivă şi nepractică", susţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Ordonanţa are efecte deja, sunt contracte modificate pe baza ei, nu văd practic cum ai putea da înapoi acest proces", a declarat şeful Consiliului Concurenţei pentru EVZ. El a precizat că băncile se tem de fapt că legea e interpretabilă şi pot pierde în justiţie procesele cu clienţii. "Aşa cum au aplicat OUG 50 până în momentul de faţă, băncile nu au înregistrat pierderi. Lor le e frică de procesele în derulare, că vor avea pierderi substanţiale din interpretări excesive ale ordonanţei", a afirmat Chiriţoiu.
Şeful Concurenţei a adăugat că "poziţia FMI privind stabilitatea sistemului bancar este legitimă", dar ordonanţa poate ieşi din parlament într-o formă care să clarifice unele probleme.
În ceea ce priveşte întrebările Comisiei Europene cu privire la prevederile ordonanţei, şeful Concurenţei a afirmat că s-a cerut amânarea cu o lună a termenului până la care partea română să trimită răspunsurile, prelungire de care şi oficialii de la Bruxelles au nevoie. Iniţial, termenul era 28 octombrie.
Adoptarea legii, după un acord cu Comisia Europeană
În plus, Chiriţoiu a spus că textul legii nu ar trebui aprobat în parlament până ce nu se va ajunge la o poziţie comună cu oficialii de la Bruxelles, proces care ar dura câteva luni. De altfel, în cadrul acestor negocieri, preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu, va merge în această săptămână la Bruxelles, pentru a clarifica modul de aplicare a OUG 50 şi consideră că nu vor exista probleme.
Chiriţoiu a precizat că Bruxelles-ul cere, de pildă, să se comunice clar că aplicarea ordonanţei la creditele în derulare este strict o decizie a statului român, fără legătură cu directiva europeană privind creditarea. Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat recent că acordarea următoarei tranşe din împrumut depinde de modificarea OUG 50 până pe 15 decembrie, astfel încât să nu se aplice şi creditelor în derulare.
- Întrebare pe bani: de ce ia FMI apărarea băncilor?